Veelgestelde vragen over Zorgeloos lenen

Bibliotheek Helmond-Peel heeft sinds 1 januari 2017 één abonnement: Zorgeloos lenen. Zonder boetes en leengelden. Bekijk hieronder de meest gestelde vragen:

1: Wat houdt het Zorgeloos lenen abonnement in?

Bibliotheek Helmond Peel heeft gekozen voor een eenvoudig abonnementssysteem.
- Zorgeloos lenen kost € 42,- per jaar voor iedereen(*) vanaf 18 jaar.
- Tot 18 jaar is het Zorgeloos lenen abonnement zelfs gratis
- De grootste ergernis van onze klanten: het boetegeld bij te laat inleveren, is met het Zorgeloos lenen abonnement voorbij.
- Je betaalt geen leengeld voor dvd's, cd's etc.

*Uitzondering: er zijn regelingen voor minima, zie ook vraag 9.

2: Waarom geen boete, dit betekent toch voor de bibliotheken minder inkomsten?

Boetes leiden vaak tot veel ergernis en discussie in de bibliotheek. We willen een gastvrije, klantvriendelijke organisatie zijn en daar passen boetes niet bij. Los daarvan, de inkomsten wegen nauwelijks op tegen de kosten die we maken voor het verwerken van boetes.

3: Zonder boete- en leengeld kan ik het geleende materiaal toch net zo goed houden?

We hanteren nog steeds een uitleentermijn van 3 weken. Het is en blijft de bedoeling dat boeken en andere geleende materialen gewoon weer teruggebracht worden, zodat deze weer beschikbaar zijn voor iemand anders. Om leden te herinneren materialen weer in te leveren, wordt er nog steeds een brief of e-mail gestuurd als de leentijd afloopt. Bij niet inleveren sturen we 2 keer een herinnering met het verzoek de materialen terug te brengen. Wanneer je na 7 weken na verlooptijd van de uitlening de materialen nog steeds niet terug hebt gebracht, zijn we genoodzaakt een factuur te sturen om de vervangingskosten te betalen. Voor het versturen van deze factuur worden administratiekosten van €5,- in rekening gebracht, die ook betaald moeten worden als je het materiaal uiteindelijk alsnog terugbrengt naar jouw bibliotheek.

Daarnaast staan op deze factuur ook de kosten die gemaakt moeten worden om de materialen die niet terug ingeleverd zijn, te vervangen. Deze kosten zijn afhankelijk van de materialen die het betreft.

4: Waarom krijg ik een e-mail dat de leentijd afloopt als ik toch geen boete hoef te betalen?

De collectie van de bibliotheek is niet oneindig groot en we willen graag dat elk bibliotheeklid voldoende keus heeft. Daarom verwachten we dat iedereen de geleende materialen ook weer terugbrengt. Het liefst zodra ze uit zijn, maar in ieder geval binnen de gestelde leentermijn. Daar hebben we met z’n allen belang bij. Als iemand anders een boek weer terugbrengt, dan kun je het zelf weer lenen.

5: Waarom krijg ik opeens een factuur?

Naar alle waarschijnlijkheid heb je niet gereageerd op de herinneringen die we je gestuurd hebben om je geleende materiaal te verlengen of in te komen leveren bij jouw bibliotheek. De Bibliotheek Helmond-Peel hanteert ook na invoering van het Zorgeloos lenen abonnement nog steeds een uitleentermijn van 3 weken. Als de materialen niet op tijd teruggebracht worden, krijg je na 2 herinneringsberichten een factuur voor de vervangingskosten van de materialen die je niet hebt ingeleverd. Zie ook het antwoord op vraag 3.

6: Waarom mag ik maximaal 5 materialen reserveren?

Het gratis kunnen reserveren uit al onze bibliotheekvestigingen vinden wij heel belangrijk en wordt door onze leden
ook erg gewaardeerd. Als een boek erg populair is dan wordt dit veel gereserveerd. In dat geval schaffen we extra exemplaren aan, zodat we sneller meer leden het boek kunnen bezorgen. Door het aantal reserveringen terug te brengen naar 5 per bibliotheeklid tegelijkertijd, creëren we een betere balans tussen een klantvriendelijke service en voorkomen we dat je te lang op een reservering moet wachten.

7: Ik betaal mijn abonnement nu nog per factuur, maar ik wil overstappen op incasso. Kan dat?

Ja, dat kan. Graag zelfs. Je kunt kiezen voor automatische incasso per jaar of per half jaar. Indien je kiest voor een jaarlijkse automatische incasso krijg je € 2,- korting op je abonnement. Print het machtigingsformulier, vul het in en stuur het op. In de bibliotheek kun je ook een machtigingsformulier invullen en daar inleveren. Het aanpassen van de betalingswijze kan één keer per jaar, als de nieuwe abonnementsperiode ingaat.

8: Ik heb nu automatische incasso per jaar. Ik wil graag over naar automatische incasso in 2 termijnen (per ½ jaar). Hoe verander ik dit?

Dit kan op verschillende manieren. Als je al betaalt via automatische incasso dan kun je de Klantenservice bellen, dan maken wij het voor je in orde. Je kunt ook het machtigingsformulier printen, invullen en naar ons opsturen of afgeven in de Bibliotheek. In de Bibliotheek kun je ook een machtigingsformulier invullen waarop je aangeeft in twee termijnen te willen betalen. Het aanpassen van de betalingswijze kan één keer per jaar, als de nieuwe abonnementsperiode ingaat.

9: Ik moet rondkomen van een minimuminkomen en kan geen €42,- betalen.

De Bibliotheek Helmond-Peel vindt het belangrijk om er écht voor iedereen te zijn. We hebben afspraken gemaakt met de gemeenten Helmond, Deurne, Asten en Someren over een kortingsregeling voor minima. Lees meer

10: Krijg ik een nieuwe bibliotheekpas als ik mijn abonnement verleng?

Nee, je kunt je huidige pas gewoon blijven gebruiken.

11: Hoe lang blijft een jeugdabonnement geldig?

Onze jeugdabonnementen zijn gratis tot 18 jaar. Zolang blijft je bibliotheekpas dus ook geldig, tenzij je opzegt.

12: Moet ik voor elk materiaal uit een andere bibliotheek betalen?

Nee, dit geldt niet voor het onderling leenverkeer, d.w.z. niet voor materialen uit een van onze eigen bibliotheken in Deurne, Asten, Helmond en Someren.
Voor materialen uit andere openbare Bibliotheken dan onze eigen locaties geldt het tarief van €4,00 per geleend materiaal. Voor boeken uit wetenschappelijke bibliotheken wordt vanaf april 2019 een hoger tarief berekend: €13,00

Meer over reserveren en (extern) aanvragen.