Educatie

Voor professionals in het voorschoolse-, primair en voortgezet onderwijs biedt de Bibliotheek tal van activiteiten en projecten.

Webinar Meertaligheid als kans

Donderdag 20 mei 2021 van 15.15 uur tot 17.00 organiseert de Bibliotheek Helmond-Peel een webinar over meertaligheid. Anne van Buul (Hogeschool de Kempel) schetst het theoretisch kader. Paul Nijhof (KC Mozaiek) vertelt hoe de moedertaal ondersteunend kan zijn bij het leren van de Nederlandse taal in de dagelijkse praktijk. De Bibliotheek Helmond-Peel sluit het webinar af met praktische informatie over haar aanbod voor meertalige kinderen in de thuissituatie.

Meer over het programma en aanmelden

Scoor een Boek!

Scoor een Boek!

Met het project 'Scoor een Boek!' stimuleert Bibliotheek Helmond-Peel in samenwerking met Helmond Sport, Jibb+ en Leef! kinderen om zoveel mogelijk boeken te lezen ('scoren') en te bewegen in tien weken. Voetballer Jordy Thomassen is hét gezicht van de campagne en moedigt de kinderen aan met videoboodschappen. Op 1 februari zijn de aangemelde groepen 5 en 6 gestart met Scoor een Boek! Het eindsignaal is op 13 april 2021 vanuit het Helmond Sport stadion.

TechLab; doe je met ons mee?

TechLab

Ons TechLab in Bibliotheek Helmond is een nieuwe en uitdagende plek, waar je van alles kunt ontdekken en waar je kunt experimen-teren met de nieuwste media. Werken met een Greenscreen of samen een Podcast maken, het kan allemaal. 
Met onze Digi-thuistips leer je nieuwe maaktechnieken vanuit thuis! Volg online workshops, doe de proefjes of maak een spannende speurtocht. Kijk op onze TechLab pagina.

 1. Leesbevordering

  Binnen deze leerlijn staat leesplezier centraal. Door met plezier te lezen, maakt een kind makkelijk leeskilometers, iets wat hard nodig is om technisch en begrijpend te kunnen lezen. Op een speelse manier worden kinderen in aanraking gebracht met boeken en lezen. Per leerjaar wordt een ander accent gelegd.

 2. Cultuureducatie

  Deze leerlijn omvat kunst, literatuur, erfgoed en media-educatie.
  Cultuur zit boordevol verhalen van mensen door generaties heen. Kijken, luisteren, creëren en reflecteren op eigen werk en dat van anderen staat centraal.

 3. Digitale geletterdheid

  In de huidige maatschappij zijn digitale vaardigheden niet meer weg
  te denken. Digitale geletterdheid bestaat uit: ICT-basisvaardigheden,
  informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.


Oorlog en bevrijding: digibordles

75 Jaar bevrijding van de Peel: digibordles

De Tweede Wereldoorlog veranderde voorgoed het leven van veel mensen. Hun verhalen werden onze verhalen. Laat leerlingen kennismaken met deze verhalen over de oorlog met een themacollectie en/of digibordles. Reserveer deze les in de educatieshop.

Boekjes&Babbels in de bieb

Boekjes&Babbels

Kleine kinderen van 0 tot 4 jaar zijn extra welkom in de Bibliotheek, samen met hun papa, mama, opa, oma of kinderdagverblijf, bij het gezelligste uurtje in de Bieb: Boekjes&Babbels.
Ontmoet andere ouders onder het genot van een kopje koffie of thee, laat je informeren rondom een thema en luister samen naar het voorlezen.

Bieb4You voor jongeren van 12-18 jaar

Bieb4You

Je bent van harte welkom op onze jongerenafdeling, waar jij je zeker thuis zult voelen. Een open ruimte met veel aandacht voor actualiteit, de nieuwste boeken, werkplekken, en nog veel meer om te ontdekken.


 • Voorschoolse periode Bekijk details

  Voorlezen is leuk en belangrijk! Met ons bibliotheekaanbod kunnen pedagogische medewerkers en ouders samen de doorgaande leeslijn van 0 tot en met 6 jaar bevorderen.

  Bekijk details van Voorschoolse periode

 • Primair onderwijs Bekijk details

  In ons aanbod voor het Primair Onderwijs staat het stimuleren van lezen, het bevorderen van leesplezier en taalontwikkeling en het kennismaken met de bibliotheek en er de weg leren vinden centraal.

  Bekijk details van Primair onderwijs

 • Voortgezet onderwijs Bekijk details

  Voor het Voortgezet Onderwijs heeft de Bibliotheek een speciaal aanbod ontwikkeld. Met dit aanbod sluiten we zoveel mogelijk aan bij de wensen van docenten en leerlingen.

  Bekijk details van Voortgezet onderwijs

Maak kennis met Team Educatie

Team Educatie

Betrokken en deskundige medewerkers vormen samen het Team Educatie van de Bibliotheek Helmond-Peel. Vanuit een duidelijke visie werken wij mét en vóór scholen en alle kinderen in Asten, Deurne, Someren en Helmond. We stimuleren lezen, en we zorgen er samen met het onderwijs voor dat leerlingen het plezier in lezen en het gebruik van media vinden én houden.

Nieuwsbrief Team Educatie

Team Educatie stuurt regelmatig een nieuwsbrief naar scholen in instellingen met informatie en tips over taal en lezen.

Wil je als professional op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief, boordevol nieuws, interessante links en weetjes over leesplezier, cultuureducatie en digitale vaardigheden.