Educatie

Voor professionals in het voorschoolse-, primair en voortgezet onderwijs biedt de Bibliotheek tal van activiteiten en projecten.

Leesoffensief Brabant

De leesvaardigheid van kinderen holt achteruit. Daarom komen de Brabantse Bibliotheken samen met Brabantse onderwijs- en kinderopvanginstellingen met een actieplan: het Leesoffensief Brabant.

Doe mee(r)

Mediawijsheid

Scoor een Boek!

Hoe ervaar jij de online wereld? Voel je je er verbonden en veilig? We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. Maar de online wereld staat ook onder druk. Hoe denk jij dat we het online samen sociaal kunnen houden? 

TechLab; doe je met ons mee?

TechLab

Het TechLab in Bibliotheek Helmond is een nieuwe en uitdagende plek, waar je van alles kunt ontdekken en waar je kunt experimenteren met de nieuwste media. Werken met een Greenscreen of samen een Podcast maken, het kan allemaal. 
Op woensdagmiddag kun je binnenlopen bij de Skoolzone of de Digiwijs activiteiten.

Voorleeswedstrijd 2022

In de week van 14 t/m 17 februari wordt in de bibliotheek de online editie van de Voorleeswedstrijd 2022 georganiseerd. De Voorleeskampioenen worden per gemeente bekendgemaakt op een speciale pagina. Wij wensen alle voorlezers veel succes!

 1. Leesbevordering

  Binnen deze leerlijn staat leesplezier centraal. Door met plezier te lezen, maakt een kind makkelijk leeskilometers, iets wat hard nodig is om technisch en begrijpend te kunnen lezen. Op een speelse manier worden kinderen in aanraking gebracht met boeken en lezen. Per leerjaar wordt een ander accent gelegd.

 2. Cultuureducatie

  Deze leerlijn omvat kunst, literatuur, erfgoed en media-educatie.
  Cultuur zit boordevol verhalen van mensen door generaties heen. Kijken, luisteren, creëren en reflecteren op eigen werk en dat van anderen staat centraal.

 3. Digitale geletterdheid

  In de huidige maatschappij zijn digitale vaardigheden niet meer weg
  te denken. Digitale geletterdheid bestaat uit: ICT-basisvaardigheden,
  informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.


Inspiratiepagina's voor Jeugd & Jongeren

 • 0-6 jaar

 • 6-12 jaar

 • 12-18 jaar


Boekjes&Babbels in de bieb

Boekjes&Babbels

Kleine kinderen van 0 tot 4 jaar zijn extra welkom in de Bibliotheek, samen met hun papa, mama, opa, oma of kinderdagverblijf, bij het gezelligste uurtje in de Bieb: Boekjes&Babbels.
Ontmoet andere ouders onder het genot van een kopje koffie of thee, laat je informeren rondom een thema en luister samen naar het voorlezen.

Bieb4You: 12-18 jaar

Bieb4You

Bieb4You is de jongerenafdeling in Bibliotheek Helmond. Een open ruimte met veel aandacht voor actualiteit, de nieuwste boeken, werkplekken en nog veel meer om te ontdekken. Lezen voor je Lijst boeken vind je natuurlijk in de bieb. Maar je mag er ook wegdromen, aan een pc werken, een tijdschrift lezen of werken aan een project voor school. Een mooie plek in de stad voor jongeren. Kom eens langs, je bent van harte welkom. 


 • Voorschoolse periode Bekijk details

  Voorlezen is leuk en belangrijk! Met ons bibliotheekaanbod kunnen pedagogische medewerkers en ouders samen de doorgaande leeslijn van 0 tot en met 6 jaar bevorderen.

  Bekijk details van Voorschoolse periode

 • Primair onderwijs Bekijk details

  In ons aanbod voor het Primair Onderwijs staat het stimuleren van lezen, het bevorderen van leesplezier en taalontwikkeling en het kennismaken met de bibliotheek en er de weg leren vinden centraal.

  Bekijk details van Primair onderwijs

 • Voortgezet onderwijs Bekijk details

  Voor het Voortgezet Onderwijs heeft de Bibliotheek een speciaal aanbod ontwikkeld. Met dit aanbod sluiten we zoveel mogelijk aan bij de wensen van docenten en leerlingen.

  Bekijk details van Voortgezet onderwijs


Maak kennis met Team Educatieve bibliotheek

Team Educatie

Betrokken en deskundige Leesmediacoaches vormen samen het Team Educatieve bibliotheek van de Bibliotheek Helmond-Peel. Vanuit een duidelijke visie werken wij mét en vóór scholen en alle kinderen in Asten, Deurne, Someren en Helmond.

We stimuleren lezen, werken aan cultuureducatie en digitale geletterdheid. Samen met onderwijs en kinderopvang zorgen we ervoor dat leerlingen het plezier in lezen en het gebruik van media vinden én houden.

Nieuwsbrief Educatie

Team Educatieve bibliotheek stuurt regelmatig een nieuwsbrief naar scholen en instellingen, met informatie en tips over taal en lezen.

Wil je als professional en samenwerkpartner op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten, en nieuwe producten en diensten?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief, boordevol nieuws, interessante links en weetjes over leesplezier, cultuureducatie en digitale vaardigheden.