Educatie

Voor professionals in het voorschoolse-, primair en voortgezet onderwijs biedt de Bibliotheek tal van activiteiten en projecten.

Scoor een Boek!

Scoor een Boek!

Met het project 'Scoor een Boek!' stimuleert Bibliotheek Helmond-Peel in samenwerking met Helmond Sport, Jibb+ en Leef! kinderen om zoveel mogelijk boeken te lezen ('scoren') en te bewegen in tien weken. Voetballer Jordy Thomassen is hét gezicht van de campagne en moedigt de kinderen aan met videoboodschappen. Vanaf 1 juni kunnen scholen zich aanmelden om met hun groepen 5 en 6 mee te doen vanaf 1 februari 2021.

TechLab

Binnenkort wordt er een TechLab geopend in Bibliotheek Helmond waar je van alles kunt ontdekken en kunt experimenteren met de nieuwste media.
Met onze Digi-thuistips leer je nieuwe maaktechnieken vanuit thuis! Volg online workshops, doe de proefjes of maak een spannende speurtocht. Kijk op onze TechLab pagina.

 

 1. Leesbevordering

  Binnen deze leerlijn staat leesplezier centraal. Door met plezier te lezen, maakt een kind makkelijk leeskilometers, iets wat hard nodig is om technisch en begrijpend te kunnen lezen. Op een speelse manier worden kinderen in aanraking gebracht met boeken en lezen. Per leerjaar wordt een ander accent gelegd.

 2. Cultuureducatie

  Deze leerlijn omvat kunst, literatuur, erfgoed en media-educatie.
  Cultuur zit boordevol verhalen van mensen door generaties heen. Kijken, luisteren, creëren en reflecteren op eigen werk en dat van anderen staat centraal.

 3. Digitale geletterdheid

  In de huidige maatschappij zijn digitale vaardigheden niet meer weg
  te denken. Digitale geletterdheid bestaat uit: ICT-basisvaardigheden,
  informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.

Oorlog en bevrijding: digibordles

75 Jaar bevrijding van de Peel: digibordles

De Tweede Wereldoorlog veranderde voorgoed het leven van veel mensen. Hun verhalen werden onze verhalen. Laat leerlingen kennismaken met deze verhalen over de oorlog met een themacollectie en/of digibordles.

Boekjes&Babbels in de bieb

Boekjes&Babbels

Kleine kinderen van 0 tot 4 jaar zijn extra welkom in de Bibliotheek, samen met hun papa, mama, opa, oma of kinderdagverblijf, bij het gezelligste uurtje in de Bieb: Boekjes&Babbels.
Ontmoet andere ouders onder het genot van een kopje koffie of thee, laat je informeren rondom een thema en luister samen naar het voorlezen.

Bieb4You voor jongeren van 12-18 jaar

Bieb4You

Van harte welkom op onze jongerenafdeling waar jij je zeker thuis zult voelen. Een open ruimte met veel aandacht voor actualiteit, en een vernieuwde manier van presenteren.


 • Voorschoolse periode Bekijk details

  Voorlezen is leuk en belangrijk! Met ons bibliotheekaanbod kunnen pedagogische medewerkers en ouders samen de doorgaande leeslijn van 0 tot en met 6 jaar bevorderen.

  Bekijk details van Voorschoolse periode

 • Primair onderwijs Bekijk details

  In ons aanbod voor het Primair Onderwijs staat het stimuleren van lezen, het bevorderen van leesplezier en taalontwikkeling en het kennismaken met de bibliotheek en er de weg leren vinden centraal.

  Bekijk details van Primair onderwijs

 • Voortgezet onderwijs Bekijk details

  Voor het Voortgezet Onderwijs heeft de Bibliotheek een speciaal aanbod ontwikkeld. Met dit aanbod sluiten we zoveel mogelijk aan bij de wensen van docenten en leerlingen.

  Bekijk details van Voortgezet onderwijs

Maak kennis met Team Educatie

Team Educatie

Tien betrokken en deskundige medewerkers vormen het Team Educatie van de Bibliotheek Helmond-Peel. Vanuit een duidelijke visie werken wij mét en vóór scholen en leerlingen in Asten, Deurne, Someren en Helmond. We stimuleren lezen en zorgen er samen met het onderwijs voor dat leerlingen het plezier in lezen vinden én houden.

Nieuwsbrief Team Educatie

Team Educatie stuurt regelmatig een nieuwsbrief naar scholen in instellingen met informatie en tips over taal en lezen.

Inspiratie­middag woensdag 22 mei 2019

Leesmotivatie: hoe raak je de juiste snaar? Wat is het geheim van succesvolle leesbevordering? Het antwoord is: leesmotivatie. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Leesmotivatie zet een positieve leesspiraal op gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter en grijpt daardoor ook weer sneller naar een boek.