Leesbevordering

De bibliotheek helpt bij leesbevordering.
Op de basisschool
Basisscholen hechten steeds meer belang aan leesbevordering. Ze ruimen een groeiende hoeveelheid lestijd in voor activiteiten die in het teken staan van leesplezier. Vrij lezen is een speerpunt geworden voor veel scholen. Daarnaast wordt er vaker voorgelezen in de klas, zowel door de docent als door de leerlingen. Voorlezen gebeurt vooral in de onderbouw.
Er is veel aandacht voor vrije, creatieve verwerking. Op veel basisscholen worden introducties gehouden, met een korte presentatie over een (nieuw) boek, of een boekenkring, met een informeel gesprek/discussie tussen docent en leerling(en) over een boek, en creatieve activiteiten zoals het maken van een film of toneelstuk bij een boek.
Vrijwel alle leerkrachten overleggen regelmatig met team en directie over leesbevordering. Bovendien nemen ze met hun leerlingen een of meerdere keren per jaar deel aan een landelijke leesbevorderingcampagne, bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, Nederland Leest Junior, Geef mij maar een boek en deelname aan regionale voorleeswedstrijden.
Basisscholen borgen leesbevordering steviger in de organisatie. Bij 75% is het een structureel onderdeel van het beleidsplan. Het is belangrijk dat beleid in een Lees- en mediaplan, met visie, doelen, en het jaarprogramma op het gebied van het plezier in lezen zijn vastgelegd. Vaak draagt de leescoördinator, een docent gespecialiseerd in leesbevordering, de hoofdverantwoordelijkheid voor het stimuleren van taal en lezen in het primair onderwijs.
De groeiende aandacht voor leesbevordering in het basisonderwijs is een meerjarige trend.
Wil je meer weten over leesbevorderingsprojecten en –activiteiten? Bekijk de onderdelen in het menu op deze pagina.
Wij denken graag mee. Neem contact met ons op, of kijk direct in ons aanbod.