Makkelijk inloggen in al je bibliotheekaccounts

Goed nieuws! Alle openbare bibliotheken gaan samenwerken met één inlogsysteem. Waarom is dat goed nieuws? Omdat jij straks één account hebt waarmee je inlogt bij de Bibliotheek Helmond-Peel en de online Bibliotheek. Je hoeft dus niet meer opnieuw in te loggen als als je een e-book of luisterboek wil lenen. Ook lenen bij een andere openbare bibliotheek wordt makkelijker. Handig toch?

Wij stappen op woensdag 3 juli over op het nieuwe inlogsysteem.

 1. Check je gegevens

  Klopt jouw e-mailadres nog? Log in op bibliotheekhelmondpeel.nl (via de knop 'Inloggen' rechts bovenaan) en controleer of wij het juiste e-mailadres hebben. Doe dit voor 3 juli.

 2. Lees de e-mail die we je sturen

  Na de invoering van het nieuwe inlogsysteem op 3 juli sturen we je een e-mail met meer informatie. Hierin staat bijvoorbeeld je gebruikersnaam waarmee je inlogt. Check je spambox als je de mail niet hebt ontvangen.

 3. Lenen maar!

  Verder hoef je niets te doen. Na het ontvangen van de e-mail moet je een keer opnieuw inloggen. Daarna kun je met één account lenen en reserveren bij de Bibliotheek Helmond-Peel, de online Bibliotheek en andere bibliotheken. Verder verandert er niets.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten? Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Waarom doen we dit?

Omdat één inlog voor alle bibliotheekdiensten handiger is. Veel leden van de bibliotheken vinden het lastig om in te loggen bij de online Bibliotheek of te lenen bij andere bibliotheken. Dit wordt makkelijker met deze nieuwe manier van inloggen.

In 2021 besloten de gezamenlijke bibliotheken één gemeenschappelijk inlogsysteem in te voeren. In dit systeem krijgt iedere bibliotheekgebruiker één account. Zo wordt de toegang tot lokale en digitale bibliotheekdiensten makkelijker.

Voor welke bibliotheekleden geldt dit?

De inlogaccounts van alle leden van de Bibliotheek Helmond-Peel worden overgezet naar het nieuwe, landelijke inlogsysteem. Hier vallen ook de inlogaccounts van gratis lidmaatschappen en instellingsabonnementen onder. Er verandert niets aan het lidmaatschap en de daaraan gekoppelde rechten.

Wat verandert er voor mij?

Veel blijft hetzelfde. Je logt in met één account bij de Bibliotheek Helmond-Peel (Mijn Bibliotheek), de online Bibliotheek, de Iguana app en bij andere openbare bibliotheken in Nederland. Je kunt blijven inloggen via bibliotheekhelmondpeel.nl en je kunt je bibliotheekpas blijven gebruiken.

De werkwijze met de zelfservice in de bibliotheek (lenen en inleveren) blijft hetzelfde. Het gebruik van de publiekscomputers in de bibliotheek en het printen blijft ook hetzelfde. Alleen als je je wachtwoord voor het lenen van boeken en e-books wijzigt, zal voor publiekspc's en het printen het oude wachtwoord blijven gelden.

Hoe krijg ik mijn nieuwe inlogaccount?

Dit gaat automatisch. De inloggegevens van bestaande leden worden automatisch overgezet naar het nieuwe, landelijke inlogsysteem. Daarbij worden je gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres overgenomen. De inloggegevens van de 'Mijn Bibliotheek'-omgeving zijn hierbij leidend. Je logt in met je lenerspasnummer als gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord, zoals je dat nu ook gebruikt in de 'Mijn Bibliotheek'-omgeving. Als jouw account is overgezet, ontvang je van ons een e-mail met meer informatie.

Wat gebeurt er als jullie mijn e-mailadres niet hebben?

Als je bij ons leent zonder dat je een e-mailadres hebt doorgegeven, wordt bij de overgang naar het nieuwe inlogsysteem een account voor je aangemaakt zonder e-mailadres. Bij de eerste inlog krijg je eenmalig de vraag om alsnog een e-mailadres op te geven. Dit is niet verplicht. Realiseer je wel dat je zonder e-mailadres niet zelf een vergeten wachtwoord of gebruikersnaam kunt opvragen. Ook ontvang je geen serviceberichten van de Bibliotheek Helmond-Peel over uitleningen, reserveringen of wijzigingen. Daarvoor moet je contact opnemen met onze klantenservice.

Wat als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Klik op 'wachtwoord vergeten' en vul je e-mailadres in. Je kunt daarna een nieuw wachtwoord instellen.

Blijft mijn wachtwoord hetzelfde?

Ja. Tijdens de overstap wordt je huidige wachtwoord ongewijzigd overgezet naar het nieuwe inlogsysteem. Dat gebeurt op een veilige manier (encrypted). Wil je je wachtwoord veranderen? Dat kan via de 'Mijn Bibliotheek'-omgeving.

Wat zijn de eisen voor een nieuw wachtwoord?

De eisen voor een nieuw wachtwoord veranderen niet. Je huidige wachtwoord wordt ongewijzigd overgezet. Als je daarna je wachtwoord wilt aanpassen, moet het aan de volgende eisen voldoen:

 • Minimaal 8 tekens lang
 • 1 kleine letter
 • 1 hoofdletter
 • 1 cijfer
 • 1 speciaal teken (bijvoorbeeld !@#$%^&*)

Hoe zit het met mijn privacy?

Er zijn uitgebreide maatregelen genomen om jouw privacy te waarborgen. Je krijgt het volledige beheer over jouw inlogaccount. Je kan zelf alle gegevens aanpassen of eventueel het account zelf verwijderen. Het nieuwe inlogsysteem is uitvoerig onderzocht door privacydeskundigen en voldoet aan de AVG-wetgeving. Ook zijn er succesvolle testen uitgevoerd op het gebied van toegankelijkheid en security, om er zeker van te zijn dat het systeem veilig is voor alle gebruikers.

Welke bibliotheken doen mee?

Alle openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (KB) gaan het nieuwe inlogsysteem gebruiken. Dat gebeurt stapsgewijs. De eerste bibliotheken stapten in januari 2024 al over. Begin juli is de Bibliotheek Helmond-Peel aan de beurt.

Krijg ik als gastlener ook een nieuw account?

Als gastlener ben je lid van een andere bibliotheek, maar leen je ook bij de Bibliotheek Helmond-Peel. Jouw gegevens worden door je eigen bibliotheek meegenomen naar het nieuwe inlogsysteem. Vraag je eigen bibliotheek wanneer de overstap naar het nieuwe inlogsysteem plaatsvindt.

Staat je vraag hier niet bij?

Stuur dan een e-mail naar info@bibliotheekhelmondpeel.nl.