TechLab

Kom leren en ontdekken in het TechLab!

De wereld om ons heen digitaliseert supersnel. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Want weet jij hoe je tablet, telefoon of computer echt werken? Of kun je werken met de nieuwste applicaties (apps) en programma’s? Dit is belangrijk om mee te kunnen blijven doen in de toekomst.

De Bibliotheek Helmond-Peel wil deze digitale vaardigheden stimuleren. In het TechLab verbinden wij taal en technologie met elkaar, waardoor jij meer kan leren op het gebied van mediawijsheid, informatie en ict. Ook werk je aan je taalvaardigheid: dat vinden wij als bibliotheek natuurlijk heel belangrijk. Je brengt je eigen verhaal tot leven met een green screen, je werkt aan je presentatieskills tijdens het maken van een vlog, blog of podcast en je leert de taal van programmeren.


Expedities

Expedities TechLab

Wil jij je verdiepen in technische en wetenschappelijke onderwerpen? Kom dan naar één van onze expedities in het TechLab. Op 3 woensdagmiddagen kom je met een klein groepje andere ontdekkers samen en leer je spelenderwijs. Je gaat vooral zelf aan de slag, want van doen leer je het meest! Afhankelijk van de expeditie kijken we bij welke leeftijd deze past. Zo ontstaat er altijd een groep waar jij goed bij aansluit!

Lees meer over de expedities

Boekjes&Proefjes

Zomervakantie

Wist je dat de kracht van boekjes veel verder gaat dan voorlezen? Laat je (klein)kindje leren en ontdekken tijdens Boekjes&Proefjes! We lezen voor uit een boekje dat geschikt is voor kinderen van 0-4 jaar. Het voorlezen combineren we met technische of digitale proefjes, zodat het kind na het voorlezen aan de slag gaat. Taal en techniek verbinden we met elkaar, ook voor de allerkleinsten!

Data Boekjes&Proefjes

Nieuw: TechBizz!

Van wie kun je het beste leren hoe techniek en wetenschap in elkaar zit: van de experts zelf! Daarom werkt de Bibliotheek Helmond-Peel samen met verschillende bedrijven uit de regio, om jou de veelzijdigheid van techniek te laten zien. Iedere laatste woensdag van de maand verzorgt een technisch bedrijf een gave workshop in het TechLab onder de naam: TechBizz. Jij leert hoe je bijvoorbeeld sleutelt aan machines, een data center bouwt (en kan hacken) of hoe electrotechniek werkt. Super belangrijk, want in onze regio is wereldwijd koploper binnen de techniek. Heel interessant en leerzaam!

Meer over TechBizz

TechLab Digiwijs

TechLab Club

Om de week kun je gratis terecht in het TechLab bij ‘TechLab Digiwijs’. Mediawijsheid en informatieskills staan dan centraal. Ben je tussen de 8 tot en 13 jaar? Dan leer je bij de bibliotheek bijvoorbeeld hoe je nepnieuws herkent, wat kunstmatige intelligentie is en hoe je met computerprogramma’s omgaat. Elke keer gaan we aan de slag met een ander onderwerp en bespreken we wat de computer en het internet te bieden hebben.

Meer over TechLab Digiwijs

CoderDojo

TechLab Expedities

Leren programmeren? Dan is CoderDojo echt iets voor jou! Je helpt elkaar en maakt samen toffe dingen. De begeleiding is in handen van CoderDojo Helmond.

Check de data van CoderDojo

Summerschool

Expedities TechLab

In de zomervakantie bieden we een leuk programma aan in onze bibliotheken, zodat jij je niet hoeft te vervelen. Tijdens TechLab Summerschool kom jij in 1 week 3 keer naar de bibliotheek. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het maken van een film op basis van stopmotion, bouwen een eigen escape game door codes te kraken of leren praten als een echte DJ tijdens het maken van een podcast. Houd de activiteitenkalender in de gaten zodat je erbij kunt zijn!

Bekijk de kalender

Lego-dagen

Techlab Club

Reserveer een Duplo of Lego-set zodat je zelfstadig aan de slag kunt tijdens onze Lego-dagen. Ga aan de slag met Duplo, Lego Spike Prime en Lego Spike Essential. Met deze sets leer je bouwen en programmeren. Natuurlijk is er iemand aanwezig om je te helpen als dat nodig is.
De Lego-dagen zijn voor kinderen van alle leeftijden. Wanneer zien we jou?

Meer info over de Lego-dagen

Activiteiten voor scholen en kinderopvang

Je leert allerlei vaardigheden die passen bij de 21e eeuw, zoals informatievaardigheden, samenwerken en het inzetten van computertaal. Tegelijkertijd werk je aan je taalvaardigheid: je brengt je eigen verhaal tot leven met de green screen techniek, je werkt aan je mondelinge taalvaardigheid tijdens het maken van podcasts en je leert de taal van programmeren.

Ontdek meer


Terugblik op activiteiten

Reacties van TechLab deelnemers

We hebben al een aantal succesvolle expedities en workshops georganiseerd. Werken met video, jezelf in een achtergrond projecteren met een greenscreen en een podcast maken zijn goede voorbeelden van samenwerken, ontdekken en leren voor kinderen.

Een aantal reacties van deelnemers aan de PodCastBende Expeditie van ons TechLab: 

J. vond het leuk en leerzaam om mee te doen. Dank hiervoor! 

Wat ongeloofelijk leuk om de Podcastbende te horen! Ik snap waarom Z. het zo leuk vond! Ik hoop dat jullie het komende jaar nog veel leuke projecten gaan doen!


TechLab in het nieuws