Lezen in andere talen

Natuurlijk, moeten anderstaligen Nederlands leren spreken, maar als je dat nog niet kunt, is het beter als ouders in hun moedertaal spreken, zodat ook hun kinderen een rijke, eerste taal leren: de taal van het hart!

— Bron: Interview in Weekblad Traverse met Toos van den Beuken, leesmediaconsulent bij de Bibliotheek Helmond-Peel.

Over het aanbod van de Bibliotheek zijn folders in diverse talen:

Taal van het hart

Als een kind zijn eerste taal goed leert, leert het gemakkelijker een tweede taal. Ouders kunnen dus het beste praten en voorlezen in de taal die ze het beste spreken, de taal van het hart.

De Bibliotheek heeft een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks.In de Bibliotheek vind je naast de boeken ook speelleermaterialen waarmee kinderen zich al spelend kunnen ontwikkelen.

Ook zijn er beeldwoordenboeken beschikbaar en tekstloze prentenboeken die ouders samen met hun kinderen in hun eigen taal kunnen lezen.

Samen Pools voorlezen

Kom luisteren naar een mooi voorleesverhaal in het Pools en ontmoet elkaar in de Bibliotheek Someren. Samen met hun vader en/of moeder genieten de kinderen elke 1e zaterdag van de maand van een mooi boek. | W każdą pierwsza sobotę miesiąca w godzinach od 11:00 – 11:30 Biblioteka Someren.

Poolse Peuterpret

Poolse Peuterpret is elkaar ontmoeten, samen dansen en muziek maken en luisteren naar een mooi verhaal in het Pools in Bibliotheek Helmond | Polska zabawa malucha w bibliotece to spotkanie, wspólne tańce i muzykowanie oraz słuchanie pięknej opowieści w języku polskim. Zapraszamy razem z dzieckiem (0-4 lat).

Filmpje Poolse Peuterpret

Voorleesfilmpjes in het Nederlands

Voorleesfilmpjes van de Bibliotheek

Bekijk voorleesfilmpjes in het Nederlands van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Na inloggen met je bibliotheekpas kun je onbeperkt genieten van alle filmpjes. Handig en leuk!

Apps van prentenboeken

Apps van prentenboeken

Er zijn veel apps van prentenboeken waar kinderen kunnen luisteren naar het verhaal en een liedje en spelletjes kunnen spelen. Een overzicht van apps voor kinderen is te vinden op Mediasmarties.

Kletsheads podcast

Kletsheads is een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Wat kun je verwachten als je je kinderen meertalig opvoedt? Wat helpt hun taalontwikkeling wél, en wat juist niet?


Interessante websites over meertaligheid:

Meertalig.nl

Meer informatie op meertalig.nl

Meertalig.nl is een interactieve website voor iedereen die met meertalige kinderen te maken heeft. Met informatie over meertalig opvoeden. 

Prentenboeken in alle talen

Speel met je kind een online meertalig spel

Audio-vertalingen van mooie klassieke prentenboeken. Deze vertalingen zijn met veel liefde gemaakt door vrijwilligers en worden door hen voor je voorgelezen. Veel luisterplezier!

Kind en Taal

Meertaligheid

Wat is taal en hoe verloopt de taalontwikkeling? Waar moet je op letten als een kind met meerdere talen tegelijk opgroeit? Wat kun je doen om het praten en luisteren van het kind te stimuleren?


Meertaligheid in beeld

Iedereen is (een beetje) meertalig

Meertalig opgroeien: Hoe is dat nou eigenlijk?

Een meertalige mengelmoes in je hoofd?

Deze drie informatieve animatieclips over meertaligheid voor basisschoolleerlingen, ouders en leerkrachten zijn gemaakt voor het Project 'Meertaligheid in beeld' van de Radboud Universiteit. 


Nederlands Pools voorleesfeest

De Kinderboekenweek 2020 werd in Bibliotheek Helmond geopend met een Nederlands Pools voorleesfeest. In Bibliotheek Someren was de afsluiting.

Inspiratiemiddag Cultuur en taal

Inspiratiemiddag Cultuur en taal

Doel van de inspiratiemiddag Cultuur en Taal op 12 juni 2019 was om professionals en vrijwilligers die werken met gezinnen van Poolse- en Arabische afkomst bewust te maken van cultuurverschillen en werken in een omgeving met culturele diversiteit.


Lid worden van de Bibliotheek

Informatie over onze abonnementen

Welcome to the library

Borrowing Conditions (English)