De Verhalenspeeltuin komt er echt

Een paar jaar geleden zagen wij een literaire speeltuin in Denemarken. Direct ging er een lampje branden; wauw, dat willen we ook in Helmond in het nieuwe park tegenover de Bibliotheek. Zo startte ruim 4 jaar geleden onze droom: een plek, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken en spelenderwijs in aanraking komen met taal en verhalen.

Van Literaire Speeltuin naar Verhalenspeeltuin

De Gemeente Helmond daagde ons uit om het benodigde geld zelf op te halen bij fondsen en subsidieverstrekkers. Een hele uitdaging. Met een eerste stimuleringsbedrag van € 50.000, - van de Gemeente Helmond konden we aan de slag, vol enthousiasme en met een fijne club vrijwilligers. We hadden nog minimaal 2x dat bedrag extra nodig om een speeltuin te realiseren. Inmiddels zijn we vele stappen verder. De Literaire Speeltuin hebben we omgedoopt tot Verhalenspeeltuin, omdat deze naam beter past bij de jeugd.


Kinderen denken mee
Kinderen van een aantal scholen zijn het afgelopen schooljaar vanuit ‘design thinking’ gevraagd om mee te denken over het ontwerp. En met een ontwerpwedstrijd zijn kinderen uit de stad uitgedaagd om met ons mee te denken. Wat hebben ze dat goed gedaan, er kwamen de meest spannende en creatieve ideeën. Deze input wordt meegenomen bij het ontwerp van de Verhalenspeeltuin.

Realisatie nieuwe Verhalenspeeltuin

We hebben contacten onderhouden met een ontwerper van speeltoestellen, en met een specialist op het gebied van speeltuin exploitatie. Zij nemen actief deel in onze werkgroep. En natuurlijk is er het afgelopen jaar vooral veel contact geweest met allerlei mogelijke fondsen en subsidieverstrekkers. Zowel landelijk, regionaal als lokaal hebben we in alle hoeken en gaten gezocht naar (financiële) mogelijkheden. Ontelbare keren mochten we vertellen over onze droom. En afgelopen zomer was het zover: we telden alle bedragen op en kwamen tot de conclusie dat we voldoende geld hebben opgehaald. Vooral dankzij de donaties van de gemeente Helmond, het Rabobank Coöperatiefonds en het VSB Fonds kon de gemeente in overleg met de bibliotheek in het najaar van 2021 starten met een aanbesteding van de speeltuin.

Als gevolg van de aanbesteding kwamen twee firma's naar voren die samen met de Gemeente Helmond en de Bibliotheek gaan zorgen voor de realisatie van onze nieuwe Verhalenspeeltuin; de firma Yalp en Proludic.
Met hun voorlopige planning wordt verwacht dat kinderen in de lente van 2022 de speeltuin in gebruik kunnen gaan nemen. De officiële opening zal spoedig daarna gaan plaatsvinden. Maar ook in de tussentijd zit de bibliotheek niet stil. Na de opening starten we met een programma voor de jeugd in deze speeltuin. We willen een mooi activiteitenprogramma bieden en gaan daarover in overleg met samenwerkpartners in de stad.

Van droom naar werkelijkheid
En daarmee komt onze droom in 2022 uit: een speel- en ontdekplek voor alle kinderen, midden in de stad! Voor iedereen toegankelijk om avonturen te beleven. Niet alleen door te klimmen en klauteren, ook door verhalen te delen en te verzamelen. Net zoals in de Bibliotheek.