Van droom naar werkelijkheid

Van een idee voor een literaire speeltuin in het Burgemeester Geukerspark tot de realisatie: de Verhalenspeeltuin komt er echt!

Ssstt… hoor je dat? Ja, ik hoor het ook! Blije kinderen in de stad. Stel je voor… een plek, midden in het park. Voor iedereen toegankelijk. Je kunt er allerlei avonturen beleven. Niet alleen door te klimmen en klauteren, er worden ook verhalen gedeeld en verzameld. De kinderen zijn enthousiast. Een aantal ouders kijken tevreden toe of spelen mee met de kinderen. De verhalenspeeltuin voor jeugdige bezoekers, in het park tegenover de Bibliotheek in Helmond. Voor of na een activiteit in de speeltuin, gaan kinderen nog even naar de bieb om hun boeken te lenen.

Droom je met ons mee? Het is alweer even geleden, dat we tijdens een presentatie video’s en foto’s van een literaire speeltuin in Denemarken voorbij zagen komen. Direct ging een lampje branden; wauw, dat is wat we ook willen in Helmond. Zo startte ruim 3 jaar geleden deze droom. Een plek, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken en spelenderwijs in aanraking komen met taal en verhalen. Wat een mooie droom.

Met de Gemeente Helmond zijn we in gesprek gegaan. Met de komst van het nieuwe park was er gelegenheid om dit serieus te bekijken en zij droomden met ons mee. De gemeente Helmond daagde ons uit om het benodigde geld op te halen met subsidieverstrekkers, die we als Bibliotheek zelf konden benaderen. Een hele uitdaging. Met een stimuleringsbedrag van € 50.000,- van de Gemeente Helmond, konden we dan echt aan de slag. Vol enthousiasme en met een fijne club vrijwilligers, zijn we direct aan de slag gegaan. Inmiddels zijn we vele stappen verder. De literaire speeltuin hebben we omgedoopt tot een verhalenspeeltuin. We hebben contacten onderhouden met een ontwerper van speeltoestellen, en met een specialist op het gebied van speeltuin exploitatie. Zij nemen actief deel in onze werkgroep. En natuurlijk is er het afgelopen jaar vooral veel contact geweest met allerlei mogelijke fondsen en subsidieverstrekkers. Zowel landelijk, regionaal als lokaal hebben we in alle hoeken en gaten gezocht naar mogelijkheden. Ontelbare keren mochten we vertellen over onze droom.

Met kinderen van een aantal scholen is het afgelopen schooljaar vanuit Design Thinking ook gewerkt aan het bedenken van de meest spannende en creatieve invalshoeken voor de realisatie van een echte speeltuin. En met een ontwerpwedstrijd zijn kinderen uit de stad uitgedaagd om met ons mee te denken. Wat hebben ze dat goed gedaan! Vanuit een eerste plan ontstond zo een concreet activiteitenplan en kwam onze verhalenspeeltuin al meer tot leven. Vele gesprekken, mailtjes, belletjes, en documenten volgden en daarmee ook een aantal toezeggingen voor geldbedragen. Het is inmiddels begin 2020. Gaat het ons lukken?

Een sprong vooruit in de tijd. Het is juli 2020. We tellen alle bedragen op en komen tot de voorzichtige conclusie dat we voldoende sponsorbedragen hebben opgehaald om te gaan starten met een definitief ontwerp en aanleg.
De komende periode werken we samen met de Gemeente Helmond aan de realisatie van onze nieuwe verhalenspeeltuin. Dankzij veel positieve energie van alle werkgroep leden, staan we nu op het punt om de speeltuin echt te gaan bouwen! Na de zomer gaan we verder met concretiseren van het ontwerp en aanbesteding van de werkzaamheden. We bereiken hiermee een mijlpaal waar we trots op zijn. Van droom naar werkelijkheid, de speeltuin wordt naar verwachting medio 2021 geopend. Maar ook nu zitten we niet stil. Na opening starten we met een programma voor de jeugd in deze speeltuin. De voorbereidingen om te komen tot een mooi activiteitenprogramma met samenwerkpartners in de stad worden ook opgestart. Daarmee is onze droom uitgekomen; een speel- en ontdekplek voor alle kinderen, midden in de stad!

Namens alle leden van de werkgroep,

Leonore Assies
Accountmanager Educatie Bibliotheek Helmond-Peel & Lid werkgroep Literaire Speeltuin

Meer over de Literaire Speeltuin in het Burgemeester Geukerspark

                Foto: Wim van den Broek