Toos van den Beuken NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022

Gepubliceerd op: 19 mei 2022 15:38

Toos van den Beuken krijgt de prijs uitgereikt door Joran Floor van de BiebBoys, de Jeugdspecialisten van 2021.

Toos van den Beuken van de Bibliotheek Helmond-Peel is uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022. Zij werd vandaag verrast met dit nieuws tijdens een online uitzending van NBD Biblion.

De vakjury noemt Toos ‘een duizendpoot, onvermoeibaar en deskundig’. In de veertig jaar dat Toos actief is in de regio Helmond-Peel heeft veel bijzondere initiatieven ontplooid. Ze wordt door verschillende organisaties benaderd om haar kennis en ervaringen op het gebied van onder andere leesplezier voor meertalige kinderen te delen. Toos kent de Bibliotheek echt van binnen en van buiten. Daarom is de titel van meest bevlogen jeugdspecialist van Nederland haar zeker toevertrouwd. Een kroon op haar werk, want Toos gaat volgend jaar genieten van haar pensioen.

Juryrapport

In het juryrapport schrijft de jury onder andere het volgende over jeugdspecialist Toos: Is ze leescoach, jeugdbibliothecaris of trainer Open Boek? Al 40 jaar is ze actief voor de regio Helmond-Peel op het gebied van leesplezier. Geen doelgroep is haar onbekend: scholen, pabo’s, andere bibliotheken, de gemeente, Poolse ouders en anderstalige inwoners. Met nog één jaar voor de boeg voordat Toos met pensioen gaat, hopen we dat ze haar tomeloze energie, kennis en ervaring zal overdragen op haar collega’s, opvolgers en (toekomstige) docenten. Collega’s inwerken, trainen en daarmee haar kennis overdragen werd veelvuldig genoemd in de nominaties. Dat is een grote kwaliteit én voor ons een troost. Als straks, na het afscheid van Toos, haar kennis, werk en projecten kunnen worden doorgezet, zal ook haar energie en enthousiasme blijven weerklinken.

Andere genomineerden

Naast Toos waren Martin Bergsma (de Bibliotheek Wijchen) en Tom Gerichhausen (CODA Apeldoorn) genomineerd. Collega’s konden jeugdspecialisten nomineren. Uit de inzendingen heeft de jury, bestaande uit Vera Wieringa (NBD Biblion), Jolanda Robben (Biblionet Groningen) en Joran Floor (BiebBoys, winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2021) deze drie genomineerden geselecteerd.

Over de prijs

Sinds vijf jaar is er een prijs voor jeugdspecialisten van bibliotheken in Nederland. Deze bibliotheekmedewerkers spelen een belangrijke rol in het vergroten van leesplezier, omdat zij alles weten over kinder- en jeugdboeken en als inspirator voortdurend op zoek blijven naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen. Zo zorgen ze voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen. De meest bevlogen jeugdspecialist van Nederland wordt uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. Naast de titel neemt de winnaar ook een geldprijs van € 500,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.
De prijs wordt georganiseerd door middel van een samenwerking tussen NBD Biblion en Stichting CPNB.