De Bibliotheek Deurne 60 jaar.

In oktober 1958 werd bij notariële akte de StichtingRooms Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek opgericht.
Nu, in 2018 bestaat de Deurnese Bibliotheek 60 jaar. Het jubileumjaar wordt gevierd met een gevarieerd programma voor jong en oud in de maand november.

Een stukje geschiedenis:
Op 1 oktober 1958 ontstond de RK Openbare Leeszaal en Bibliotheek Deurne, als opvolger van de parochiebibliotheek en de uitleen door de Fraters in hun school aan de Visser. Op zondagochtend na de hoogmis leenden zij boeken uit hun eigen bibliotheek uit; de ingebonden Katholieke Illustraties waren favoriet.
De bibliotheek werd in de jaren 50 gevestigd aan de Stationsstraat en werd gerund door vrijwilligers olv Mej. Goossens. In mei 1970 verhuisde de uit haar jasje gegroeide bibliotheek naar De Vierspan en werd vanaf dat moment gerund door betaalde krachten. In de jaren 70 en 80 groeide de bibliotheek explosief; daarom werd het oppervlakte van de bibliotheek in 1985 uitgebreid tot 720m2, wat nog steeds te klein was. Het toenmalige bestuur noemde deze uitbreiding dan ook een tijdelijke noodmaatregel.

Verhuizing naar de Markt
Het zou tot 2007 duren voordat de ruimtenood van de bibliotheek echt werd opgelost: de verhuizing naar de voormalig Rabobank aan de Markt. Ook de VVV nam daar in 2009 haar intrek.
Vanaf 2012 pakten donkere wolken zich samen boven Deurne en werd de culturele sector meer dan hard getroffen door gemeentelijke bezuinigingen. De filialen in Liessel, Neerkant en Helenaveen gingen dicht en kregen een bestelservice. In 2014 werd de bezuinigingsopdracht vertaalt in afvloeien van personeel. Ook de bibliotheek aan de Markt werd in haar bestaan bedreigd. Er kwam een actiegroep uit de burgers die streden voor het voortbestaan van de bibliotheek.

In het Cultuurcentrum
Uiteindelijk verliet de bibliotheek in februari 2016 het pand aan de Markt en nam haar intrek in het Cultuurcentrum. Personeelsinzet en collectie werden fors ingekrompen. De bibliotheek deelt de foyer met het Cultuurcentrum; hier is een leesruimte voor kranten en tijdschriften gerealiseerd. In het souterrain staat de collectie, die noodgedwongen zeer beperkt van omvang is.

Jubileum

In november 2018 wordt het 60-jarig bestaan gevierd met workshops en lezingen. Inwoners van Deurne (en daarbuiten) zijn hierbij van harte welkom in de Bibliotheek in het Cultuurcentrum!

Elke woensdagmiddag: voorlezen

En natuurlijk wordt er ook tijdens de feestmaand elke woensdagmiddag om 14.00 uur voorgelezen in de Bibliotheek Deurne voor kinderen van 3 tot 7 jaar.