Vacature Leesmediacoach

De Bibliotheek Helmond Peel zoekt een Leesmediacoach M/V voor 24-36 uur per week. Wil jij graag waarde toevoegen aan de maatschappij en ben jij iemand die leesplezier en digitale vaardigheden bij kinderen kan stimuleren? Dan zoeken we jou!

De Bibliotheek: Motor van een vaardige samenleving

De Bibliotheek Helmond-Peel is de motor van een vaardige samenleving. Dat is onze missie. Dat betekent dat de Bibliotheek Helmond-Peel werkt aan een goede (digi)taalvaardigheid van alle inwoners in de Peelregio. We bieden een verbindende plek waar mensen kennis kunnen vergaren en delen, zodat zij kunnen (blijven) meedoen in de maatschappij. Het creëren en betrekken van de omgeving en het netwerk is daarbij essentieel. We werken dan ook samen met een grote hoeveelheid aan maatschappelijke, educatieve en culturele partners. Bibliotheek Helmond-Peel heeft in de regio vier bibliotheekvestigingen en 46 Bibliotheken op School (dBoS). Bibliotheek Helmond-Peel heeft een werkgebied van ruim 160.000 inwoners. Met ruim 40 medewerkers en meer dan 300 vrijwilligers, bouwen we actief aan onze bibliotheek.

Team Jeugd & Educatie

Wij werken in ons werkgebied op 46 van de 65 basisscholen met het programma de Bibliotheek op School en zijn op de kinderopvanglocaties actief met het programma BoekStart. In de gemeente Helmond is er een samenwerkingsovereenkomst met 4 OMO-scholen voor voortgezet onderwijs. Vanaf januari 2022 is de intentie om te gaan starten met het programma BoekStartCoach op alle consultatiebureaus in Helmond. Het team Educatieve Bibliotheek bestaat momenteel uit 9 leesmediacoaches en zoekt een nieuwe collega. Als lees- en mediacoach ben je het gezicht van de bibliotheek bij onze partners in het cultureel-educatieve werkveld.

Jouw sterke punten

• Jij weet hoe je kennis en enthousiasme over lezen en een positieve leescultuur overbrengt aan professionals, ouders en vrijwilligers.
  • Je werkt op het gebied van digitale vaardigheden, met name op het gebied van informatievaardigheden.
  • Jij hebt plezier in het ontdekken en gebruiken van digitale tools en weet dit in te zetten en te vertalen in relevant aanbod voor kinderen, ouders en leerkrachten.
  • Je bent proactief, nieuwsgierig en ondernemend en creëert daardoor kansen.
  • Je bent een open, positief ingesteld persoon die makkelijk samenwerkt en verbinding maakt met mensen van verschillende achtergronden, leeftijden en interesses.
  • Jij krijgt energie van het bouwen aan sterke relaties met samenwerkingspartners en weet hoe je dit netwerk kan inzetten om gezamenlijke doelen te bereiken.
  • Je houdt van diversiteit in je werk, en je bent flexibel.

Jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden

• Je enthousiasmeert kinderen en jongeren om actief te lezen.
  • Je stimuleert bewust gebruik van digitale tools bij ouders, kinderen en leerkrachten en bevordert de informatievaardigheden van kinderen en jongeren.
  • Je ondersteunt en coacht leerkrachten door samen les te geven waarin leesmotivatie en informatievaardigheden centraal staan.
  • Je gaat in gesprek met managers en directeuren over ontwikkelingen en beleid op gebied van leescultuur en digitale geletterdheid en levert een bijdrage aan dit beleid.
  • Je ondersteunt leescoördinatoren, vrijwilligers en ouders in de Bibliotheek op School.
  • Je coördineert projecten van de bibliotheek die bijdragen aan het behalen van onze doelstellingen in het educatieve werkveld.
  • Je zoekt samenwerking en uitwisseling met collega-bibliotheken.
  • Je zorgt ervoor dat alle activiteiten zichtbaar zijn voor het publiek en bent het visitekaartje van de bibliotheek.

Jouw achtergrond en ervaring

• Je hebt een relevante beroepsopleiding afgerond op HBO-niveau.
  • Je hebt aantoonbare ervaring in het werken met kinderen en jongeren, liefst op het gebied van onderwijs en educatie.
  • Je beschikt over basiskennis van leesbevordering, media-educatie en de ontwikkelingspsychologie van kinderen en jongeren.
  • Je hebt interesse voor en kennis van jeugdliteratuur.
  • Je beschikt over goede didactische vaardigheden.
  • Je bent als lees- en mediacoach veel onderweg, het bezit van een rijbewijs B en een eigen auto is een voorwaarde.

• Werken in een dynamische organisatie met een grote maatschappelijke ambitie.
  • Kansen om jezelf te ontwikkelen d.m.v. scholing, coaching en leren van en met elkaar
  • Een team van betrokken collega’s met hart voor hun werk en oog voor elkaar.
  • Ruimte voor nieuwe ideeën en eigen initiatief.
  • Een jaarcontract, salaris schaal 8 conform CAO Openbare Bibliotheken (min €2804,- tot max €3593,- op fulltime basis), inschaling afhankelijk van ervaring.
  • Flexibele werktijden met ruimte om vanuit huis te werken.

Wil jij deze veelzijdige baan?

Reageer en stuur je CV én motivatie uiterlijk 3 oktober t.a.v. Marijke Joosten: m.joosten@bibliotheekhelmondpeel.nl.
Sollicitatiegesprekken vinden plaats op woensdagmiddag 13 oktober en/of woensdagmiddag 20 oktober.

Nieuwsgierig naar wie we zijn?

Zoek ons dan op! Je kunt ons vinden op Facebook, Instagram of LinkedIn. Of kijk op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/educatie

Vragen?

Bel of mail naar: Marijke Joosten, manager Educatieve Bibliotheek (06-86821672).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.