Stagiair blog

Book face

Een stagiaire communicatie in de Bibliotheek, dat levert natuurlijk interessante verhalen op. Lees hier het blog van Cathy.

Digitaal & Bier

Een grote ruimte gevuld met boekenkasten die weer zijn gevuld met boeken. Het zijn oude kaften en op de meeste ligt een laagje stof. In de hoek van de ruimte zit een oude man aan een leestafel en de bibliotheek secretaresse kijkt je streng aan terwijl ze een stempel in je boek zet die je verplicht moet lezen van school. Wat denk jij als je aan een bibliotheek denkt?

Vooroordelen
Ik zie de wenkbrauwen omhoog gaan als ik aan klasgenootjes vertel dat ik bij een bibliotheek stage loop. Ik zie de woorden ‘saai’ en ‘ouderwets’ door hun ogen vliegen en bij het woord ‘boek’ krimpen ze nog net niet ineen. “wat moet je dáár dan doen?” vragen ze. Ik twijfel of ik moet zeggen dat ik mijn haren op een knot doe, mijn leesbril op het puntje van mijn neus zet en achter een bureau “ssst” moet fluisteren naar mensen die hardop praten. In plaats daarvan vertel ik hoe een Bibliotheek er tegenwoordig uitziet.

Bibliotheek 2018
Je boeken worden niet meer gestempeld, je mag ze zelf scannen. Je boeken inleveren hoeft niet meer aan de balie, dat gaat ook weer via een luik die automatisch het boek herkent en aan de achterkant meteen sorteert. Te laat ingeleverd? Geen probleem! Kost je niks. Vroeger kreeg ik een boete. Hadden we toen ook maar geen telaat boete meer. Dan had ik nog heel veel zakgeld gehad. 25 boeken mag je tegelijk lenen, 12 als je jonger bent dan 17… dat had mij vroeger veel fietsritjes gescheeld. Daarnaast zijn er lezingen, workshops & activiteiten, gratis cursussen, 15.000 e-books en gratis wifi. Ze bieden je nog net geen ‘Netflix-account voor een weekend’ aan. Oh, een speciaalbiertje kan je hier ook drinken.

Achter de schermen
Daarnaast zit er nog een hele afdeling verstopt op de 2e verdieping. Daar wordt de social media bijgehouden, activiteiten worden georganiseerd, nieuwsbrieven worden geschreven en projecten worden bedacht voor scholen. Dat is natuurlijk niet alles, maar het is veel meer dan je boek stempelen en boeken op alfabetische volgorde terugzetten in kasten.

Twijfel?
Als je nog steeds twijfelt of de Bibliotheek ouderwets is en niet met de tijd mee gaat, zou ik zeggen: Kom een keer langs! Dan hebben we het erover terwijl we genieten van een speciaalbiertje.

Cathy Drost, stagiaire communicatie Bibliotheek Helmond.

Mail je reactie naar activiteiten@bibliotheekhelmondpeel.nl