Tech Playgrounds: werkplaats voor techies
Waar je na schooltijd terecht kunt om te maken, ontdekken, klooien en ontwerpen met techniek en computers. Programmeren (Micro:bit en Arduino), Lego Mindstorms, 3D-ontwerpen en meer!
Donderdags van 15:30-17:00 uur: Mei: 17, 24, 31 Juni: 7, 14, 21, 28 September: 6, 13, 20

Nieuw in Helmond!
Locatie: Bibliotheek Helmond Watermolenwal 11
Kosten: € 1,- per deelname
Kijk snel op techplaygrounds.nl voor alle actuele plekken en de speciale tech-events.
Meedoen kan vanaf 7 jaar en er zijn materialen en begeleiders voor zowel beginners als voor gevorderden!

Lego Robotica

In de laatste twee lessen gaan de deelnemers aan de slag met Lego Robotica. Tijdens deze lessen zijn alle vaardigheden die ze hebben geleerd belangrijk. Lego Boost is opgezet als het ontwerpen van een robot in meerdere fasen via een applicatie op tablet of telefoon. Deze is zo opgezet dat ze op het scherm de bouwtekening zien en iedere fase kunnen zien wat voor robot functie ze nu gebouwd hebben. Hiermee hebben de kinderen al een succeservaring ondanks dat de robot dan nog niet af is. Ze kunnen vooraf kiezen uit vijf robots die ongeveer in twee lessen te bouwen zijn door kleine teams.

3D-pennen – 2 lessen

De 3D-pennen worden bewust na de micro-bit geïntroduceerd, om ook even zonder computer te werken. Zo wordt duidelijk dat techniek niet alleen met een toetsenbord is. Het doel van de pennen is om de kinderen verder te laten denken dan ze normaal zouden doen. Je kunt met de pennen bijvoorbeeld een huis tekenen dat je daadwerkelijk op kan pakken. De creativiteit van het kind is hierin leidend. Het kan helpen, om de creativiteit te ondersteunen, om te laten zien wat de mogelijkheden zijn van het omhoog tekenen.
Als het kind creatief genoeg is, kan het met de 3D-pen gigantische bouwwerken maken, mits de planning goed genoeg is. Verder is een belangrijk deel van de 3D-pen het warme kopje van de pen, kinderen leren dat sommige delen niet aangeraakt mogen te worden.

Programmeren: Code Combat of Scratch – 2 lessen

Tijdens de les wordt er een keuze gemaakt tussen Code Combat en Scratch. Code Combat gebruikt spelletjeselementen om vaardiger te worden met programmeren. De kinderen spelen een spelletje, maar moeten door middel van coderen het poppetje op de juiste plek krijgen. Scratch is bedoeld om daadwerkelijk simpele spelletjes te programmeren, denk hierbij aan een versimpelde vorm van Tetris of Space Invaders. Tijdens het maken van de keuze is het belangrijk om te kijken naar de computerervaring van de kinderen en het interesseniveau in ontwerpen. Scratch is minder visueel en een stuk lastiger, maar biedt wel een grotere succeservaring. Beiden zijn via een webbrowser te bereiken en kunnen dus ook thuis verder worden gedaan. Mochten kinderen al meer ervaring hebben, dan speelt de docent daarop in.

Tomtect – 2 lessen

De houten balkjes van de Tomtect – vergelijkbaar met het meer bekende Kapla - worden met plastic clipjes verbonden. Kinderen leren ermee hoe belangrijk het is om dingen in balans te houden en niet te zwaar te maken. Het prachtige bouwwerk wat ze in hun hoofd hebben, kan alleen met een sterke basis blijven staan. Ook hier is de creativiteit van de groep belangrijk in het maken van een bouwplan. De docent maakt samen met de groepen een soort bouwtekening van wat ze willen bouwen, hiermee leren ze plannen en vooruitkijken. Een goed startpunt is de Eiffeltoren, omdat hier duidelijk wordt dat een sterke basis erg belangrijk is als je in de hoogte gaat werken.