Sinterklaas

Wat is er te doen met Sinterklaas?

Kom naar de Bibliotheek voor leuke sintactiviteiten of lees een mooi boek.

Sinterklaasvoorstelling Verhalen van Annie

De Notenkraker met Frank Groothof

Kom kijken en luisteren naar de sinterklaasvoorstelling in de Bibliotheek van Asten, Helmond of Someren. Er komt een snoepkous in de problemen en het is al bijna 5 december! Goede ideetjes gezocht en veel doorzettingsvermogen om het Sinterklaasfeest te redden! Een vrolijke voorstelling voor kinderen en (groot)ouders vanaf 4 jaar!

Sinterklaasgedichten

Maak in de OBA je eigen lichtkunstwerk voor het Amsterdam Light Festival

Loop je vast bij het maken van een Sintgedicht? Kom op woensdag 24 november naar TechLab Digiwijs of zondag 28 november naar het spreekuur van de Gedichtendokter.

Beide activiteiten zijn in Bibliotheek Helmond.

Voorlezen thema Sinterklaas

Op woensdagmiddag 24 november en 1 december lezen we natuurlijk een mooi Sinterklaas verhaal voor. Het voorlezen begint om 14.30 uur in Asten, Deurne, Helmond en Someren. Kom je luisteren?

Prentenboeken voor kinderen van 0 - 3 jaar

 • Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

  René Noorderveen

  Fien en Teun kunnen, na het zetten van hun schoen, niet wachten tot Sinterklaas komt. Ze spelen dat ze zelf Sinterklaas en Pietje zijn, en doen nepcadeaus in de schoenen. Zal Sint straks een echt cadeautje in hun klompjes stoppen? Verhaal met enkele doetips en liedjes. Voorlezen vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

 • Hallo Sinterklaas!

  Woezel en Pip zijn opgewonden over de komst van Sinterklaas. Die nacht dromen ze van SinterWoezel en PietjePip. En wie is daar als ze wakker worden? Oblong hardkartonnen prentenboek met kleurenillustraties en tekst deels op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hallo Sinterklaas!

 • Saar en de sint

  Pauline Oud

  Saar is een beetje zenuwachtig, want Sinterklaas is in het land. Ze zet voor het eerst haar schoen en helpt met de klas versieren. Zal Sint Saar niet vergeten zijn? Prentenboek met paginagrote, kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Saar en de sint

 • Boer Boris

  Ted van Lieshout

  Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas. Zijn paard is gevallen en nu vraagt Sint of Knol wil helpen met het rondbrengen van de cadeaus. Maar Knol is nog nooit op het dak geweest! Dus moet er eerst flink worden geoefend op de boerderij. Vierkant prentenboek met vrolijke, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Boer Boris

Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 2 en 3 jaar


Gunter Segers Het grote Sinterklaas kijk- en zoekboek

Sinterklaas en zijn pieten zijn hard aan het werk voor het sinterklaasfeest. Kun je het roze pakje met de blauwe strik vinden, en de piet met de gestreepte muts? En zie je de luie piet die zich op elke tekening heeft verstopt? Hardkartonnen zoekplatenboek...

Bekijk dit boek


Het Sinterklaasjournaal

Vanaf 8 november is het Sinterklaas journaal weer op TV te zien. Hieronder vind je de link naar het Sinterklaas journaal.

Oh, kom er eens luisteren

Het is tijd om een verlanglijstje samen te stellen, je schoen te zetten en lekker veel pepernoten te eten. Terwijl je dat allemaal doet, kun je naar deze Sinterklaas playlist van Muziekweb luisteren. 

Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 6 jaar (leesniveaus E-S, E-M3 en E-M4)


Sinterklaasboeken voor kinderen van 6 t/m 8 jaar (bibliotheek leesniveau A)


Boekentips van onze redactie

 • Het grote decemberboek

  Ellen Tijsinger

  Bundel met verhalen, een aantal liedjes en recepten die de decemberfeesten als thema hebben. Het roetveegpietje Pedro en het jongetje Maarten beleven allerlei avonturen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het grote decemberboek

 • De vrienden van Sinterklaas

  Sjoerd Kuyper

  Broes wil met zijn vader naar de intocht van Sinterklaas. Maar papa is al bij Sint. Hij is naar de Pietenschool geweest. Nu mag hij Sinterklaas helpen en ook nog zelf kiezen welke kleur hij krijgt! Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vrienden van Sinterklaas

 • De zus van Sinterklaas

  Tiny Fisscher

  Bijna niemand weet het, maar Sinterklaas heeft een tweelingzus: Klaasje. Zij wil ook graag eens mee naar Nederland, bijvoorbeeld als hulpsinterklaas. Maar volgens Sint kunnen vrouwen geen Sinterklaas zijn. Daar is Klaasje het niet mee eens… Met veel grappige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De zus van Sinterklaas

 • Het kleinste pietje

  Sjoerd Kuyper

  De vader van Broes is vriend van Sinterklaas. Broes wil ook als piet helpen! Als zijn vader met andere ouders en familieleden vertrekt naar Spanje, gaat Broes stiekem mee. Prentvertelling met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het kleinste pietje


Simone Arts Straks, als het donker is

5 decemberverhalen voor bovenbouwers

Vijf verhalen over vriendschap in de sinterklaastijd. Zo proberen o.a. Ties en Kerim een geintje tijdens de intocht van Sinterklaas te voorkomen. En loopt de surpriseochtend op school gevaar door ruzie tussen ouders. Voorlezen of zelf lezen vanaf ca....

Bekijk dit boek

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen. En luisterboeken downloaden via de LuisterBieb-app. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten