Geen doelpunten, maar boeken 'scoren'!

Wat gaan we de komende 10 weken doen: 'scoren!' Zo luidde het deze week op veel scholen. En niet zomaar scoren, leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen in Asten, Deurne, Helmond en Someren worden aangemoedigd zoveel mogelijk boeken te lezen ('scoren').

De aftrap


Blog door Sanne Respen, projectleider Scoor een Boek!

Maandag was het dan zover. Met een bal onder de arm, een topselectie aan boeken en scoreposters gingen onze lees- en mediaconsulenten de klassen in voor de aftrap van Scoor een Boek! Net als bij een echte wedstrijd zaten de leerlingen vol verwachting klaar. Het scoren van zoveel mogelijk boeken zien ze wel zitten. Als ze horen dat ze niet alleen boeken mogen scoren, maar na 10 weken ook mogen scoren op het voetbalveld in het stadion van Helmond Sport, klinkt er gejuich.

Na de uitleg over het project, heeft de leesconsulent nog een speciale boodschap voor de leerlingen. Niemand minder dan Helmond Sport doelman Stijn van Gassel moedigt de leerlingen aan via videoboodschappen. Welk boek scoor jij?", luidde zijn vraag aan het einde van de video. Een mooi bruggetje naar de topselectie aan boeken. Wie de balt vangt, mag een boek uit de selectie kiezen. Dat blijkt soms nog best lastig volgens een van de leerlingen uit groep 5/6 van de Lambertusschool in Asten: "Ik kan niet kiezen, er staan zo veel leuke boeken."

Thuis scoren

Maar dat is niet alles. De leerlingen mogen ook thuis scoren. Het hele gezin mag meedoen, ook papa, mama, broertjes en zusjes. Meteen schieten een paar vingers de lucht in. "Mogen opa en oma ook meedoen?", vraagt een leerling. De leerkrachten zijn net zo enthousiast als de leerlingen. Zo heeft Jolijn van basisschool de Peelparel haar klas omgetoverd in stijl met het thema, compleet met een echte basisopstelling (zie foto).

Bij basisschool De Vlier in Helmond was de officiële aftrap van het project. Zo’n 80 leerlingen gaven samen met Stijn en burgemeester Elly Blanksma het fluitsignaal voor de start. Na het fluitsignaal werd het tijd om te bewegen. Meester Tim van Jibb+ en Helmond Sport spelers daagden de leerlingen uit voor een potje voetbal. Ook hier gold zoveel mogelijk punten scoren. En scoren dat deden ze! Maar dat was nog niet alles, een aantal leerlingen mocht als ware voetballers met de spelersbus van Helmond Sport naar het stadion voor een rondleiding.

Over 5 weken is het rust, dan maken we de tussenstand op. Daarna gaan we vol enthousiasme verder tot de eindscore bekend is. De verwachtingen zijn hooggespannen.