Landelijke Leesbevorderingsactiviteiten

Er zijn jaarlijks veel landelijke leesbevorderingsactiviteiten speciaal voor de jeugd, waarbij de bibliotheek verschillende activiteiten organiseert om het lezen te stimuleren. Voor actuele informatie verwijzen wij naar de verschillende websites en onze activiteitenagenda.
 

Januari: Nationale Voorleesdagen

Naar Nationale Voorleesdagen

22 januari t/m 1 februari 2020
Peuterspeelzaal, kinderopvang 0-4 jaar en groep 1-2. Beleef samen met de kinderen en ouders het verhaal van Moppereend, het Prentenboek van het Jaar. Geniet van een interactieve voorleesactiviteit in de Bibliotheek of op locatie.

Januari: Gedichtendag

Gedichtendag

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Voor scholen is speciaal lesmateriaal beschikbaar dat gemaakt is door bekende auteurs.

Kinderboekenweek 2020 En Toen?

Kinderboekenweek

En Toen?
Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Kinderboekenweekgeschenk
Het Kinderboekenweekgeschenk® 2020 wordt geschreven door Arend van Dam.

Prentenboek van de Kinderboekenweek
De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek® 2020 is Mylo Freeman.

Groep 1 t/m 8
In deze week vragen we aandacht voor kritisch,leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meld groep 7 en 8 aan voor de landelijke wedstrijd ‘MediaMasters’, een game waarin kinderen kennismaken met de kansen en gevaren van (digitale) media.

Van 27 maart t/m 3 april 2020

Media Ukkie Dagen

Het thema van 2020 is: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.
Peuterspeelzaal, kinderopvang 0-4 jaar en groep 1-2
Wat kun je jonge kinderen nu al leren over het omgaan met media? Welke educatieve mogelijkheden zijn er en hoe zet je deze in zodat ze niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn? Denk aan apps, digitale prentenboeken en de interactieve mogelijkheden in Prowise Presenter. Vraag naar de mogelijkheden voor een activiteit op maat.

Maart-mei: Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury

Alle kinderen vanaf 6 jaar kunnen meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Ze geven door te stemmen aan wat hun favoriete boeken zijn. Via de scholen kunnen kinderen gestimuleerd worden mee te doen aan de Kinderjury. De boeken die gelezen kunnen worden staan in de bibliotheek op een aparte plaats. Stemmen kan via een formulier of digitaal. De bibliotheek organiseert ook kinderjuryactiviteiten.

Maart: Kikkertiendaagse

Kikkertiendaagse

Van 27 maart t/m 3 april 2020.

Tijdens de Kikkertiendaagse worden in heel Nederland activiteiten rond Kikker georganiseerd. In onze Bibliotheken wordt er natuurlijk voorgelezen uit een Kikker boek van Max Velthuijs.

Mei: Annie M.G. Schmidt Week

Annie M.G. Schmidt Week

Een jaarlijkse campagne die georganiseerd wordt rond de verjaardagsdag van Annie M.G.Schmidt op 20 mei.

Voorleeswedstrijd

Oktober t/m november 2019 en februari 2020
Groep 7 en 8
Wie wordt de voorleeskampioen van de school? Bereid de kinderen voor op de leukste wedstrijd van het jaar met een workshop. Meld de winnaar voor 1 december aan via www.nationalevoorleeswedstrijd.nl. In februari strijden de schoolkampioenen tegen elkaar.

13 september: Roald Dahl Dag

Uitgever Roald Dahl

Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl.

Nederland Leest Junior in november

Nederland leest junior

1 t/m 30 november 2019
Groep 7 en 8. Lees met de hele klas het boek ‘Borealis’, een ijzingwekkende ecothriller geschreven door van Marloes Morshuis en praat met elkaar over de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘klimaatverandering’.