Landelijke Leesbevorderingsactiviteiten

Er zijn jaarlijks veel landelijke leesbevorderingsactiviteiten speciaal voor de jeugd, waarbij de Bibliotheek verschillende activiteiten organiseert om het lezen te stimuleren. Voor actuele informatie verwijzen wij naar de verschillende websites en onze activiteitenagenda.
Scholen en kinderopvang kunnen projecten bestellen via onze onderwijsshop.

Januari: Nationale Voorleesdagen

Naar Nationale Voorleesdagen

26-01-2022 t/m 05-02-2022.

Peuterspeelzaal, kinderopvang 0-4 jaar en groep 1-2. 

Het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Rondom dit boek is een leuke voorleesactiviteit ontwikkeld waarbij we het boek tot leven brengen. Kom samen met kinderen en ouders genieten van dit heerlijke prentenboek!

Voorleeswedstrijd

Oktober t/m november 2021 en februari 2022
Groep 7 en 8
Wie wordt de voorleeskampioen van de school? Bereid de kinderen voor op de leukste wedstrijd van het jaar met een workshop. Meld de winnaar voor 1 december aan via www.nationalevoorleeswedstrijd.nl. In februari strijden de schoolkampioenen tegen elkaar.

Januari: Gedichtendag

Gedichtendag

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Voor scholen is speciaal lesmateriaal beschikbaar dat gemaakt is door bekende auteurs.

Maart-mei: Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury

Alle kinderen vanaf 6 jaar kunnen meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Ze geven door te stemmen aan wat hun favoriete boeken zijn. Via de scholen kunnen kinderen gestimuleerd worden mee te doen aan de Kinderjury. De boeken die gelezen kunnen worden staan in de bibliotheek op een aparte plaats. Stemmen kan via een formulier of digitaal. De bibliotheek organiseert ook kinderjuryactiviteiten.

Van 25 maart t/m 1 april 2022

Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Met het thema swipe, stap, sprong geven we antwoord op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind? 

Vraag naar de mogelijkheden voor een activiteit op maat.

Maart: Kikkertiendaagse

Kikkertiendaagse

Tijdens de Kikkertiendaagse worden in heel Nederland activiteiten rond Kikker georganiseerd. In onze Bibliotheken wordt er natuurlijk voorgelezen uit een Kikker boek van Max Velthuijs.

Mei: Annie M.G. Schmidt Week

Annie M.G. Schmidt Week

Een jaarlijkse campagne die georganiseerd wordt rond de verjaardagsdag van Annie M.G.Schmidt op 20 mei.

Kinderboekenweek 2022 | 5 t/m 16 oktober.

Kinderboekenweek

Thema 2022: Gi-ga-groen!

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire De waanzinnige boomhut-reeks, maken als eerste buitenlandse auteur en illustrator het Kinderboekenweekgeschenk voor de 68ste Kinderboekenweek. Edward van de Vendel, die de boeken van Griffiths en Denton vertaalde, zal deze taak ook voor het Kinderboekenweekgeschenk op zich nemen. Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Nederland Leest Junior in november

Nederland leest junior

1 t/m 30 november 2021
Dit jaar staat het boek 'Katvis' van Tjibbe Veldkamp centraal tijdens Nederland Leest Junior.
Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over onder andere mediawijsheid: met wie heb je online contact?

Week van de Mediawijsheid

Week van de Mediawijshed

Groep 1 t/m 8
In de week van 5 t/m 12 november 2021 vragen we aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meld groep 7 en 8 aan voor de landelijke wedstrijd ‘MediaMasters’, een game waarin kinderen kennismaken met de kansen en gevaren van (digitale) media.

13 september: Roald Dahl Dag

Uitgever Roald Dahl

Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl.