Project Weg uit de Peel

Weg uit de Peel /Jacques Vriens

Dit project voor literatuur- en erfgoededucatie sluit aan bij het boek 'Weg uit de Peel' van de bekende schrijver Jacques Vriens. Hoe goed kennen de kinderen van nu hun eigen regio en geschiedenis? Voor groep 7-8 PO en onderbouw VO.

Inhoud van het boek

De intelligente, opstandige Janneke probeert zich te ontworstelen aan het armoedige bestaan van een groot turfstekersgezin in de Peel. Jacques Vriens’ spannende boek verbindt de belevenissen van een twaalfjarige in het begin van de vorige eeuw met die van leeftijdgenoten in de 21e eeuw.

Het verhaal

foto Martien Coppens / Project Weg uit de Peel

Door het verhaal voor te lezen en kinderen zelf te laten lezen wekken we de belangstelling voor het verleden. In gesprekken wordt de leesbeleving verdiept en met behulp van het beeldmateriaal kunnen kinderen zich een beeld vormen van hoe het leven vroeger was. Alle culturele competenties (receptief, analyserend, reflectief, creërend) komen ruimschoots aan bod.
Door de koppeling van jeugdliteratuur en cultureel erfgoed zijn leerlingen in staat verleden en heden van de eigen omgeving te interpreteren.

De volgende disciplines komen aan bod:

Project Weg uit de Peel - Janneke met de geit


- Literatuureducatie (leesplezier en verdieping van de leesbeleving)
- Erfgoededucatie (kennisnemen van de geschiedenis van de eigen omgeving)
- Informatievaardigheden (bronnenonderzoek doen en presenteren)
- Kunstbeschouwing (foto’s van Martien Coppens maken deel uit van het project)
- Natuuredcuatie (facultatief: op excursie gaan naar de Peel)

 

Het project:

- bestaat uit een docentenhandleiding, beeldmateriaal (2 korte films en 90 historische foto’s, waarvan 43 van Martien Coppens) en het boek Weg uit de Peel.
- vraagt een tijdsinvestering van 1-1,5 uur per week bij volledige uitvoering maar kan ook in verkorte vorm worden uitgevoerd.

Dit is een geactualiseerde versie van het eerder ontwikkelde project! 

Informatie

In deze presentatie krijg je een indruk van het project Weg uit de Peel.
Voor meer informatie: t.vd.beuken@bibliotheekhelmondpeel.nl

Een leerkracht over het project :

‘Het was een super leuk project. Het samen lezen vind ik goed. Kinderen lezen steeds minder en op deze manier gaan ze wel weer de lol ervan inzien. Het verhaal komt tot leven, ze vormen zich een beeld, net als bij alles wat ze op tv zien. Sommige kinderen waren vergeten dat dit met een boek ook kan. Kinderen komen dichterbij hun eigen geschiedenis/achtergrond’.

Een klas aan het werk met het project Weg uit de Peel