Webinar 'Meertaligheid als kans'

Meertaligheid: kans of belemmering?

Donderdag 20 mei 2021 van 15.15 uur tot 17.00 organiseert de Bibliotheek Helmond-Peel een webinar over meertaligheid.

Onze samenleving wordt steeds internationaler en dat zien we terug in het aantal kinderen op scholen en in de kinderopvang dat de Nederlandse taal als tweede taal leert. Wat betekent meertalig zijn voor deze kinderen? En hoe ga je om met meertaligheid in de groep? Op dit soort vragen geven we een antwoord in dit online webinar over meertaligheid. Zien we meertaligheid als kans of belemmering?

Anne van Buul (Hogeschool de Kempel) schetst het theoretisch kader.
Paul Nijhof (KC Mozaiek) vertelt hoe de moedertaal ondersteunend kan zijn bij het leren van de Nederlandse taal in de dagelijkse praktijk.
De Bibliotheek Helmond-Peel sluit het webinar af met praktische informatie over haar aanbod voor meertalige kinderen in de thuissituatie. 

Voor wie?

(voor)Leescoördinatoren, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en iedereen die in de praktijk met meertalige kinderen werkt. Ook interessant voor Taalhuismedewerkers en medewerkers JGZ. 

Kosten: 25,00 euro per deelnemer.
Leescoördinatoren van het netwerk en scholen met een Pluspakket kunnen gratis deelnemen.

Programma online webinar 20 mei 2021

15.15    Digitale inloop   
15.30    Welkom
15.35    Presentatie Anne van Buul
16.15     Korte pauze
16.20     Paul Nijhof: uit de praktijk
16.45     Mogelijkheden van de Bibliotheek
17.00     Afsluiting

Waar?

Het is een online bijeenkomst. Schrijf je in via onderstaande knop. Na je aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Enkele dagen voor het webinar ontvang je nogmaals een e-mail met de deelnamelink.

Anne van Buul, Opleidingsdocent Nederlands, Hogeschool de Kempel

In 45 minuten praat Anne van Buul je bij over de nieuwste inzichten uit onderzoek rond meertalige kinderen en de omgang met meertaligheid in de klas. We rekenen af met hardnekkige fabels over meertaligheid en verkennen antwoorden op de vragen hoe we de thuistalen van meertalige kinderen in het onderwijs kunnen erkennen en waarderen, en hoe je kinderen kunt stimuleren om hun thuistalen te benutten tijdens het leren.

Paul Nijhof, Intern begeleider, Kindcentrum Mozaïek Helmond

Paul Nijhof werkt op Kindcentrum Mozaïek. Op deze school stromen nieuwkomers in die korter dan een jaar in Nederland zijn. Naast een leerroute voor nieuwkomers is er ook groep 1 t/m 8, waarbij veel kinderen een meertalige achtergrond hebben. Op deze school zijn ze zich bewust van de kracht die de moedertaal heeft om Nederlands als tweede taal te leren.