Voorleeswedstrijd 2021

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd strijden schoolkampioenen uit groep 7 en 8 om de titel van Nationale Voorleeskampioen. 

De Bibliotheek Helmond-Peel organiseert de lokale wedstrijden om de titel 'Voorleeskampioen van Asten, Deurne, Helmond en Someren'. De winnaars gaan verder naar de regionale ronde in maart.


Voorleeskampioen Helmond

De winnaar van de Voorleeswedstrijd van Helmond is Irene de Gruyter van basisschool Talentrijk, Theo Driessenhof. Irene las voor uit ‘Groep 7 slaat terug’ van Jacques Vriens.

De jury zei dat het heel fijn was om naar het verhaal van Irene te luisteren, ze las zo mooi en rustig voor. In de spannende finale nam ze het op tegen Sofie van den Heuvel van de Goede Herder en Lise Hendriks van de Vendelier.

Voorleeskampioen Asten

De Voorleeskampioen van Asten is Maud Hagelaar van Fusieschool LaLoBo, locatie Kruiskensweg. Ze las voor uit 'Ministerie van Oplossingen’ van Sanne Rooseboom.

Wethouder Janine Spoor van de jury complimenteerde alle voorlezers: “Jullie hebben mooie fragmenten uitgekozen en ik had gewild dat jullie nog langer hadden voorgelezen.”

Voorleeskampioen Someren

De Voorleeskampioen van Someren is Maud van Loon van Basisschool 't Rendal in Lierop. Zij las een fragment voor uit het boek ‘UFO-alarm’ van Jozua Douglas

Wethouder Theo Maas van de jury complimenteerde Maud: “De afsluiting van Maud was geweldig en je kreeg zin om het boek zelf te lezen”.

Voorleeskampioen Deurne

Esmae Channouf van de Piramide is Voorleeskampioen van Deurne. Esmae las voor uit ‘Engel’, geschreven door Isa Hoes en Vlinder Kamerling.

De jury onder leiding van Robin Verleisdonk, directeur van de Bibliotheek Helmond-Peel, prees het enthousiasme waarmee Esmae voorlas. In de finale  nam ze het op tegen Romy Joosten van de Aventurijn. 

Handige voorleestips van schrijvers

Jozua Douglas

Lees hieronder hoe je goed voorleest met de tips van schrijver Jozua Douglas:

  • Tip 1: Lees rustig
  • Tip 2: Gebruik je eigen stem
  • Tip 3: Breng de emotie over
  • Tip 4: Kijk je publiek af en toe aan
  • Tip 5: Kies een goed fragment

Jacques Vriens

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland vindt in 2021 voor de 28e keer plaats. Heel veel kinderen uit groep 7 en 8 laten in de maanden december- februari hun voorleestalent zien en vooral horen tijdens de school-, lokale en regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen.