Programma Inspiratiemiddag 'Kinderboeken maken de wereld mooier'

13.45-14.00 Ontvangst met koffie/thee
14.00-14.10 Welkom
14.10-14.45 Lezing door Jan Paul Schutten, Kinderboekenambassadeur 2015-2017
14.45-15.00 Uitreiking certificaten aan deelnemers van de cursus Open Boek + de cursus Voorleescoördinator
15.00-15.15 Pauze
15.15-15.50 Workshopronde 1
15.55-16.30 Workshopronde 2
16.30-17.00 Feestelijke afsluiting

Lezing Jan Paul Schutten, Kinderboekenambassadeur 2015-2017: 'Lezen is leuker dan je denkt!'
Elk jaar komen er meer dan 2000 nieuwe kinderboeken uit in Nederland. Spannend, grappig, avontuurlijk, eng, informatief, oogstrelend, makkelijk of juist uitdagend: het aanbod is enorm. Dat kan maar één ding betekenen: voor iedereen is er wel een boek. Toch zijn er kinderen die denken dat ze niet van lezen houden (vaak bevestigd door hun ouders). Hoe ga je met dit soort kinderen om en hoe vind je toch het juiste boek bij ieder kind? En je kunt toch ook op andere manieren je leesvermogen en woordenschat verbeteren dan door boeken te lezen? Waarom is het lezen van boeken dan zo belangrijk? Waarom maken ze de wereld mooier?

Workshops: je kunt 2 workshops volgen; maak een keuze uit de volgende mogelijkheden op het inschrijfformulier:

Workshop 1 Guido van Genechten
Maak kennis met Rikki, Tito en vele andere boekenvriendjes.
De prentenboekenauteur van tal van prentenboeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar vertelt over hoe zijn prentenboeken tot stand komen: inspiratie, technieken, ontstaan, maakproces etc. Ontmoet deze auteur van talloze geliefde boekfiguren.

Workshop 2 Jan Paul Schutten
Informatieve boeken zijn uitstekend geschikt om het lezen te bevorderen. Juist voor kinderen met leesproblemen zijn deze boeken juist een uitkomst, net als voor kinderen die normaal gesproken niet zo van lezen houden. Wat voor soorten informatieve boeken zijn er allemaal? Welke informatieve boeken zijn het best geschikt? En hoe herken je de juiste informatieve boeken in het enorme aanbod?
Hoewel de boeken van Jan Paul over heel verschillende onderwerpen gaan, ze zijn eigenlijk altijd heel informatief. Zoals het boek ‘Kinderen van Amsterdam’ bijvoorbeeld, dat over het Amsterdam van vroeger gaat. Voor dit boek ontving hij in 2008 een Gouden Griffel. In 2014 kreeg hij opnieuw een Gouden Griffel. Dit keer voor ´Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel.´

Workshop 3 Heldjes op sokjes 

Leer Nijntje, Muis en andere boekfiguurtjes nog beter kennen. Een vrolijke workshop vol ontdekking en herkenning waarin we ons gaan verdiepen in het karakter en eigenschappen van enkele beroemde boekfiguurtjes. Je leert ze daardoor niet alleen beter kennen maar je weet ook beter waarom een bepaald boekje beter past bij een baby of dreumes dan bij een peuter. Of waarom een verhaaltje meer geschikt is voor een kleuter dan voor een peuter terwijl toch hetzelfde boekfiguurtje de hoofdrol speelt.
Workshop door Elly van der Linden,  eigenaar van Bureau Leesbevordering & Taalstimulering voor kinderen in de leeftijd van 0 – 6 jaar

Workshop 4 Nieuw: Webshop educatief aanbod
Maak kennis met de nieuwe webshop met educatief aanbod van de Bibliotheek Helmond-Peel.
Alle producten en diensten worden vanaf heden aangeboden via een webshop. In deze workshop geven we uitleg over de webshop en welke voordelen deze heeft voor onze samenwerkingspartners in het onderwijs en de kinderopvang.
Workshop door Leonore Assies, accountmanager Educatie van Bibliotheek Helmond-Peel

Feestelijke afsluiting
We vieren vijf jaar samenwerking met scholen en kinderopvanginstellingen! Het eerste jubileum is een feit. 5 jaar geleden is binnen de Bibliotheek de keuze gemaakt meer samen te gaan werken met scholen. Op ruim 40 basisscholen is een Bibliotheek op school gerealiseerd en met ruim 50 kinderopvanglocaties hebben we een samenwerking. Een mooi resultaat. Graag heffen we met u, als een van onze partners, het glas om deze mijlpaal te vieren. Zonder uw steun en medewerking was dit namelijk niet gelukt.

Datum: 
Woensdag 31 mei 2017, 13.45-16.30 uur
Locatie: 
Bibliotheek Helmond-Peel, Watermolenwal, 11 Helmond
Meer informatie:
Leonore Assies, accountmanager educatie, l.assies@bibliotheekhelmondpeel.nl, 0492-522 220.
Inschrijven:
Inschrijven is mogelijk tot 29 mei 2017 via onderstaande link. Graag bij inschrijven opgeven welke 2 workshops je wilt volgen. De toegang is gratis.

Jan Paul Schutten

Op deze Inspiratiemiddag geeft Jan Paul Schutten, Kinderboekenambassadeur 2015-2017, een inleiding.
‘Lezen is leuker dan je denkt!’. Met deze slogan aanvaardde Jan Paul Schutten 2 jaar geleden zijn functie als Kinderboekenambassadeur.

Workshop - Heldjes op sokjes

Workshop 'Heldjes op sokjes' door Elly van der Linden, eigenaar van Bureau Leesbevordering & Taalstimulering voor kinderen in de leeftijd van 0 – 6 jaar.

Guido van Genechten

De prentenboekenauteur van tal van prentenboeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar vertelt over hoe zijn prentenboeken tot stand komen: inspiratie, technieken, ontstaan, maakproces etc. Ontmoet deze auteur van talloze geliefde boekfiguren.