Inspiratiemiddag woensdagmiddag 22 mei 2019

Datum:
Woensdag 22 mei 2019, 13:45-17:15 uur
Locatie:
Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11 
Voor wie:
pedagogisch medewerkers, leerkrachten, (voor)leescoördinatoren, managers en directeuren van peuterspeelzalen, kinderopvang en basisscholen

Save-the-date: de inspiratiemiddag 2020 is voorlopig gepland op woensdag 27 mei 2020!

LEESMOTIVATIE: HOE RAAK JE DE JUISTE SNAAR?

Wat is het geheim van succesvolle leesbevordering? Het antwoord is: leesmotivatie. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Leesmotivatie zet een positieve leesspiraal op gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter en grijpt daardoor ook weer sneller naar een boek.

Maar hoe doe je dat, van een kind een gemotiveerde lezer maken? Tijdens de inspiratiemiddag stond deze vraag centraal. Inspiratie door kinderboekenschrijvers en workshops.

WORKSHOPS

Workshop 1 Van tovertekenen tot handversjes

Door Milja Praagman, illustrator en schrijver van prentenboeken, zoals Omdat ik je zo graag zie en Kom erbij. Wil je weten hoe haar ideeën voor verhalen ontstaan? Je ontdekt het in deze workshop. Ze geeft hierbij ideeën en inspiratietips waarmee je de fantasie van jonge kinderen kunt prikkelen. Je leert hoe je samen met kinderen een verhaal kunt verzinnen door te tovertekenen of door handversjes te maken.

Workshop 2 De Grote Bestwelmoeilijke Leesbevorderingsquiz
Door kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp. Hij schreef enkele jeugdromans (waaronder Katvis) en een groot aantal prentenboeken zoals Handje? en Agent en Boef. Tjibbe vertelt over leesbevordering, geeft tips om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden en – spannender nog – hij test jouw kennis met de Grote Bestwelmoeilijke Leesbevorderingsquiz.

Workshop 3 Naar een lees-schrijfplein met digitale leermiddelen
Door Moniek Slaats, innovator bij basisschool Tijl Uilenspiegel in Deurne. Moniek is een van de initiatiefnemers van het innovatieve lees-schrijfplein bij Tijl Uilenspiegel. Digitale leermiddelen worden hier ingezet om de leesmotivatie van kinderen te vergroten. Tijdens de workshop maak je kennis met enkele verwerkingsopdrachten. Van het maken van boektrailers tot aan programmeren.

Workshop 4 Makkelijk Lezen doe je zo!
Door Toos van den Beuken, leesconsulent Bibliotheek Helmond-Peel.
Hoe motiveer je kinderen die moeite hebben met lezen? In deze workshop ga je op ontdekking in het Makkelijk Lezen Plein. Je krijgt allerlei tips en materialen die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Bekijk hier de presentatie van deze workshop.

CONTACT

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Team Educatie via r.meulendijks@bibliotheekhelmondpeel.nl

Fotoverslag Inspiratiemiddag

Tjibbe Veldkamp, kinderboekenschrijver

Van tovertekenen tot handversjes

Milja Praagman

Naar een lees-schrijfplein met digitale leermiddelen