Online leesclub
Online leesclub november 2022: Nederland Leest
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar.
In november krijg je in de bibliotheek een gratis exemplaar van de roman 'Mevrouw mijn moeder', geschreven door Yvonne Keuls (op=op actie).
Sluit je aan bij onze online leesclub

Eind november organiseren we een online leesclub via Teams. In deze online bijeenkomst gaan we vanuit thuis, samen met elkaar in gesprek over dit boek. Je hebt de hele maand november de tijd om het boek rustig te lezen. Of begin nu al in het e-book of het luisterboek, dat je met je bibliotheekpas kunt lenen via de online Bibliotheek.
-
Yvonne Keuls Mevrouw mijn moeder
De schrijfster geeft een portret van haar Indische moeder, een koppige maar ook fantasievolle vrouw.
Dwarsligger
-
Yvonne Keuls Mevrouw mijn moeder
De schrijfster geeft een portret van haar Indische moeder, een koppige maar ook fantasievolle vrouw.
E-book
-
Yvonne Keuls Mevrouw mijn moeder
Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder ;Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische...
Luisterboek (digitaal)
Een ode aan de vertelkunst
Zo kan dit boek van Yvonne Keuls het beste getypeerd worden. Maar het is tevens een ontroerende, humorvolle en meeslepende beschrijving van het leven van haar Indische moeder. Haar moeder leert haar al als ze jong is om te vertellen. Yvonne wordt door haar moeder voorbestemd om te vertellen, want bij haar geboorte noemt haar moeder haar 'angin', wat 'wind' betekent: "Want de wind neemt de verhalen mee". Angin moet op onderzoek uit in de buurt om te registreren wat er gebeurt en dan naar huis om dat te vertellen. En daarbij mag ze zich niet beperken tot de feiten; nee, ze moet er een verhaal van maken. Een mooi verhaal. De moeder wil zelf het huis zo min mogelijk uit en verneemt wat er gebeurt enkel via de verhalen van haar dochter. Zij onthaalt de dochter met een langerekt "èèènnn", het signaal om te beginnen met vertellen.
Het verhaal begint bij het overlijden van de moeder, waarna Keuls ons binnenvoert in het leven van dit erg eigenzinnige Indische dametje. In 1938 vertrekt zij met haar Hollandse man en kinderen naar Nederland, omdat haar man ziek was en daar beter zou opknappen. Zij klaagt niet, maar neemt zes zakjes aarde mee. "Aarde van haar land. Voor ieder van ons een zakje aarde om later over de kist te strooien". Haar man overlijdt en zij blijft met haar dochters en zonen in Den Haag. Hier weet zij zich omringd van tantes met wie zij samen makanans (maaltijden) of slametans (feestmaaltijden) houdt. Als zij ouder wordt en lastiger ter been, wordt zij een lastig dametje voor haar omgeving. Keuls schetst op verfijnde en inlevende wijze een beeld van de kuren van haar moeder, waarbij het lastige tot iets liefs wordt. Je krijgt sympathie met dit dametje dat de mystiek van haar Indische leven in stand houdt in het nuchtere Nederland.
Recensie door MIRIAM PITERS
gepubliceerd op 1-1-2005