#biebpraatje

#biebpraatje

Elke week een #biebpraatje. We maken zomaar een praatje met bezoekers in een van onze bibliotheken en dat levert elke keer weer een bijzonder verhaal op.

#biebpraatje met Alperen Kaptan en mama Helime Arslan.

Opeens staat hij voor me en vraagt: ”Mevrouw wilt u een foto van mij maken samen met mijn hoge toren?” Afgelopen zaterdag was de Nacht van Cultuur in de Bibliotheek Helmond, waarbij er naast 42 andere acts ook de mogelijkheid was om een zo groot mogelijke toren te bouwen van afgeschreven boeken. Alperen is het zeker gelukt. (zie foto) Mama Helime is super enthousiast over de toren van haar zoon en …. over deze avond.
Alperen vertelt dat hij in groep 4 van basisschool ‘De Vuurvogel’ zit bij Juffrouw Linda en dat hij heel graag leest. “Ik lees al niveau M5”, zegt hij zichtbaar trots. Zijn favorieten boeken zijn o.a. van Dolfje Weerwolfje. Vanavond heeft hij hem ontmoet in de bieb. Alperen vond hem in het echt niet zo griezelig als in de boeken . Ook de boeken van 'De griezelbus' vindt hij spannend. Tweewekelijks komt hij samen met zijn mama en kleine zusje Eminenur naar het voorlezen op woensdagmiddag. Ze vinden het superleuk in de bieb. Mama vertelt, dat ze om 18.00u thuis kwam van haar werk, snel een hapje gegeten hadden en daarna vliegensvlug naar de bieb waren gegaan. Achtereenvolgens de poppenkast, Kapot & Maken en de Voorleesbus bezocht, daarna door naar de speurtocht, Green screen en als laatste de boekentoren gebouwd. Helaas kwamen ze voor de Mad Sience Slijmworkshop net te laat.
Mama vindt het leuk dat ze nu even Nederlands kan praten. Ze vindt zelf dat ze de Nederlandse taal nog niet goed spreekt. Thuis praten ze Turks en ook op haar werk en in haar omgeving ontmoet ze alleen maar Turkse mensen. Ik vertel haar dat we in de bibliotheek op woensdagmiddag een inloopspreekuur hebben voor het taalcafé van 14.00-16.00 uur en dat ze van harte welkom is. Ze is heel blij met deze informatie en wil zich snel een keertje melden, wanneer de kinderen naar het voorlezen gaan. Ook de BieHP activiteitenApp van de bibliotheek wordt meteen gedownload.
De kinderen roepen dat ze héél lang op mogen blijven, want zij hebben vakantie……Mama lacht! Ik heb zo’n vermoeden dat ze niet tot het einde mogen blijven, de Nacht van de Cultuur duurt tot 2.00 uur. ^ca