#biebpraatje

#biebpraatje

Elke week een #biebpraatje. We maken zomaar een praatje met bezoekers in een van onze bibliotheken en dat levert elke keer weer een bijzonder verhaal op.

#biebpraatje met Ruud in Bibliotheek Asten

Op een rustige vrijdagavond, komt in de Bibliotheek van Asten, Ruud Rasink binnen. Hij loopt moeilijk, door een valpartij en vertelt dat hij die dag foto’s van zijn voet heeft laten maken in het ziekenhuis. Als ik vraag of hij mee wil werken aan een biebpraatje wil hij dit graag doen.
Hij vertelt over zijn leven, dat hij geboren is in Bandung op het Indonesische eiland Java. Zijn vader werkte daar aan de Birmaspoorweg en zijn moeder heeft daar tijdens haar zwangerschap doodsangsten uitgestaan in een jappenkamp.
Ruud was een half jaar oud, toen ze konden vluchten naar Nederland. Opa en oma woonden in Amsterdam, daar zijn ze ingetrokken en hebben daar enkele jaren gewoond. In het huis van zijn grootouders woonde heel veel mensen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes, het was één grote familie. Na enkele jaren vetrokken ze naar Breda en wist Ruud pas wie zijn echte ouders waren.
Later is hij Politieke en Sociale Wetenschappen gaan studeren, maar kwam er al snel achter dat dit niets voor hem was. Daarna is hij bij een hovenier gaan werken, hij vond het heerlijk om de hele dag in de buitenlucht te zijn en met zijn handen te werken. Later heeft hij in Eindhoven een oud huis gekocht en heeft heel veel jaren kamers verhuurd. Ruud begon steeds meer last te krijgen van de slechte lucht daar en heeft toen een huis gehuurd in de natuur van Liessel.
Hij is ook begonnen met de leer van “Een leven lang fit” na te leven. En probeert zoveel mogelijk zijn voeding te halen in biologische winkels en zo min mogelijk vlees te eten. Dit is denk ik een goede manier om de natuur geen geweld aan te doen en het milieu zoveel mogelijk te sparen.
Een loffelijk streven waar ik Ruud heel veel succes mee wens. ^GW