Wandelende WIFI

Gepubliceerd op: 10 november 2017 21:19

Bibliotheek achter wifi-rollators in Helmond. De Bibliotheek Helmond-Peel maakt bekend dat zij de opdrachtgever is van het spraakmakende kunstproject 'Wandelende WIFI' in het centrum van Helmond.

Wifi in de Helmondse binnenstad

Tegenwoordig is WIFI niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Op veel plaatsen waar wij komen wordt WIFI aangeboden, maar vaak onder de voorwaarde dat er een consumptie wordt genuttigd of een tegenprestatie wordt geleverd. Dit geldt echter niet voor de bibliotheek. Hier wordt gratis WIFI aangeboden zonder lastige voorwaarden. Dat heeft vervolgens een grote aantrekkingskracht voor jongeren. In de Helmondse binnenstad is dus ook WIFI beschikbaar als je even de bibliotheek binnenloopt of daar gaat zitten werken of studeren; dat weet lang niet iedereen. De Bibliotheek Helmond-Peel biedt ook WIFI aan in de bibliotheken in Asten, Deurne en Someren.

Wandelende WIFI
Het kunstproject van stadskunstenaar Rocco Verdult, met de rollators op vrijdagmiddag in het Helmondse straatbeeld is dan ook een idee dat de bibliotheek heeft omarmd. Na het experiment van de afgelopen zes weken mag het publiekelijk wel bekend worden dat de Bibliotheek Helmond-Peel voor dit kunstproject de opdrachtgever is. Het project heeft intussen lokaal, landelijk en internationaal volop de aandacht getrokken.
De doelstelling die de bibliotheek hiermee beoogt is heel logisch en past bij de kerntaken van de bibliotheek: Internet is namelijk ook de bibliotheek van NU.

Toekomst WIFI en bibliotheek
Zonder verleden geen toekomst ! In het najaar van 1997, nu twintig jaar geleden, gaf de bibliotheek al aan dat internet een belangrijke rol ging spelen op het gebied van kennis en informatie. En dat heeft er toe geleid dat de bibliotheek jong en oud heeft kunnen verbinden met het internet, heeft kunnen ondersteunen, helpen en ter beschikking stellen. Met het Wandelende WIFI project heeft de Bibliotheek nu ook buiten het eigen gebouw de jongeren opgezocht, de verbinding gemaakt tussen ouderen en de jeugd, en de verbinding van jongeren met het internet. Het project verloopt voorspoedig; op 10 november was het de zesde keer dat ouderen met de rollator op stap gingen. Daarna wordt bekeken of het project wordt voortgezet. Wat er ook verder zal gebeuren met het bijzondere rollator-project, de bibliotheek in het centrum van de stad Helmond (en de dorpen Asten, Deurne en Someren) blijft een vrijhaven voor eenieder die gratis van WIFI gebruik wil maken.

Bericht uit het verleden: Persbericht d.d. 18-9-1997 Internet start in de bibliotheek op het oude adres aan de Markt in Helmond. (zie pdf voor deze reis in de tijd).