Wandelende Wi-Fi

Gepubliceerd op: 24 oktober 2017 16:50

Wandelende Wi-Fi. Een kunstproject voor de Bibliotheek Helmond-Peel van stadskunstenaar Rocco Verdult.

Opvallende rollators maken verbinding met Wi-Fi HotSpot in de binnenstad van Helmond

Rocco Verdult is de stadskunstenaar van Helmond 2017 en wordt gezien als de culturele ambassadeur voor Helmond. Hij moet de stad kleur geven, een positieve spiegel voorhouden en de Helmonder opzoeken. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal. In opdracht van de Bibliotheek Helmond-Peel is er het concept “Wandelende Wi-fi” gevormd met als doel nieuwe bezoekers aan te spreken en de bibliotheek via kunst te verbinden met en aantrekkelijk te zijn voor een nieuw, jong publiek. Twee of drie vrijwilligers gaan op pad met een als kunstobject vorm gegeven rollator om verbinding te leggen met jongeren in de stad. Die verbinding wordt gelegd door middel van het ter beschikking stellen van Wi-Fi aan jongeren.

Tegenwoordig is Wi-Fi niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Overal waar we komen wordt er Wi-Fi aangeboden, maar vaak onder de voorwaarde dat er een consumptie wordt genuttigd of een tegenprestatie wordt geleverd. Dit geldt echter niet voor de Bibliotheek in Helmond. Hier wordt gratis Wi-Fi aangeboden zonder enkele voorwaarden wat als gevolg de grootste aantrekkingskracht voor jongeren vormt. Dit interessante, maar logische gegeven moet worden omarmt. Het internet in al haar vormen, is namelijk de bibliotheek van NU.
Door deze gratis Wi-Fi van de bibliotheek naar buiten te brengen kunnen meer jongeren hier gebruik van maken en komen er vervolgens meer jongeren in aanraking met de Bibliotheek. Om dit niet op een reguliere en saaie manier uit te voeren, is ervoor gekozen om een drietal ouderen met opvallende rollators door te stad te laten wandelen, beschikkend over een snelle Wi-Fi HotSpot. Gedurende de wandeling zullen steeds meer jongeren worden opgezocht, gaan mogelijk met de ouderen meelopen en uiteindelijk kan men op een plek in het centrum neerstrijken.

Veel steden worstelen met het ter beschikking stellen van een HotSpot voor de hele stad. Het feit dat de Bibliotheek een belangrijke rol aanneemt in onze samenleving, versterkt het concept van gratis Wi-Fi in de openbare ruimte. Het is een gift vanuit de bibliotheek voor de mensen in de stad.

Het beeld van een oude man of vrouw met een rollator is herkenbaar voor iedereen en bovendien een beeld dat steeds populairder wordt in de media en cultuur. Het maakt het project daardoor toegankelijk en vertrouwd, eveneens vernieuwend en opvallend vanwege de combinatie met gratis Wi-Fi en de fluoriserende rollators.

In het project staat het woord verbinding centraal. Ten eerste draait het natuurlijk om de verbinding met de Wi-Fi, daarnaast ontstaat er een verbinding tussen jongeren onderling, maar ook tussen jong en oud en uiteindelijk is er een verbinding met de Bibliotheek.
Het project is op 6 oktober gestart, de vrijwilligers gaan op vrijdagmiddag op stap en het aantal jongeren dat op die eerste drie vrijdagmiddagen is bereikt is naar schatting: 165. De eerste reacties zijn positief.

Ook de NOS schreef over dit bijzondere kunstproject.