Uitslag schrijfwedstrijd Helmond

Gepubliceerd op: 5 mei 2021 13:26

Maar liefst 130 verhalen werden ingestuurd, toen Literair Café Helmond eind vorig jaar een schrijfwedstrijd opzette, met als thema ‘Het moment’. Inmiddels heeft de jury de winnaars bekendgemaakt.

De uitslag

De schrijfwedstrijd voor de volwassenen is gewonnen door Annemieke de Schepper uit Schiedam, met haar verhaal ‘Laatste carnaval’. Bij de jongeren won de 18-jarige Sylvie de Leeuwe uit Helmond met het verhaal ‘5 stappen om een hond te krijgen’.
Bij de wedstrijd voor de volwassenen zijn ook een tweede en een derde prijs toegekend: Ireen van der Lem uit Rotterdam won de tweede prijs met het verhaal ‘De grondwerker’ en Tjeerd Hilhorst uit Zwolle kreeg de derde prijs voor zijn inzending ‘Rotonde’. Alle deelnemende jongeren hebben een schrijfworkshop aangeboden gekregen.
 

Juryrapport

Een jury onder leiding van Linda Modderkolk van het Literair Café beoordeelde alle inzendingen; de juryleden – naast Linda Modderkolk ook schrijver en voormalig stadsschrijver Abdelkader Benali, de Helmondse schrijver/cabaretier Luc de Graaf en Marije Goris namens de bibliotheek – moest lang wikken en wegen om tot vier winnaars te komen omdat het aanbod zo rijk was.

In het juryrapport schrijft Abdelkader Benali: "Uiteindelijk kozen we ervoor om als nummer drie ‘De rotonde’ te kiezen, het doldwaze verhaal van een scholier die geen uitdaging uit de weg gaat. De auteur zet de handelingen lekker vet, schuwt de literaire grootspraak niet en geniet van z’n verbale uithalen. Dit verhaal is niet fijnzinnig geschreven maar met een pen waar de overdrijving en slapstick vanaf druipt, tot groot genoegen van de lezer. Op de tweede plaats komt een verhaal dat wellicht het beste tot uitdrukking brengt waar veel mensen in deze tijd van verwijdering mee kampen, namelijk de eenzaamheid. Het verhaal ‘De grondwerker’ leest als een toneelstuk voor twee dolende zielen. De jury koos voor de eerste plaats een verhaal dat het carnavalsfeest kiest als moment van samenzijn om een ontroerend verhaal te vertellen over afscheid nemen. ‘5 stappen om een hond te krijgen’, de winnende inzending bij de jongeren, gaat over iemand die liever een hond dan een oma wil. Een filosofisch verhaal dat zich afspeelt in een ziekenhuis. Het is de verdienste van deze jonge auteur dat zij een verhaal over dood met zoveel lichtheid weet neer te schrijven om ons in het hart te raken."

Inzendingen uit 58 plaatsen

De inzenders van de verhalen voor de Schrijfwedstrijd Helmond kwamen niet alleen uit Helmond, dat waren er in totaal 31. Uit de Peel waren dat er nog 21 extra. Maar ook 8 uit Amsterdam. En verder inzendingen uit het hele land, van Stadskanaal tot Maastricht, uit België 7, uit Duitsland 1. In totaal werden er verhalen ingestuurd uit 58 verschillende plaatsen.
 

Boekje 'Het moment' te koop

Helaas is het niet mogelijk om een feestelijke prijsuitreiking te organiseren. In plaats daarvan gaan de drie winnaars online in gesprek met Abdelkader Benali en Linda Modderkolk. Op een later moment hoopt het Literair Café tijdens een van de literaire avonden alsnog aandacht aan de schrijfwedstrijd te kunnen besteden.
Met de schrijfwedstrijd wilden het Literair Café Helmond en mede-initiatiefnemer Marije Goris een oude traditie in ere herstellen. De wedstrijd werd mede georganiseerd door de gemeente Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel en Boekhandel De Ganzenveer.
De twaalf beste verhalen zijn gebundeld in een boekje, dat de titel ‘Het moment’ heeft. Het is voor 4 euro te koop bij boekhandel De Ganzenveer en bij de Bibliotheek Helmond.