StillLeven Marietje Kooistra

Gepubliceerd op: 19 juli 2021 12:28

De maquette 'Het StillLeven, de peetmoeder van de veteranen' over de levensveranderende gebeurtenis van Marietje Kooistra-Kruijf in 1944 wordt tentoongesteld in de Bibliotheek van Someren.

Brabant Remembers

22 September 1944. Someren was al bevrijd maar er werd nog fel gestreden bij Sluis 11, anderhalve kilometer verderop. Engelse bevrijders vielen aan met grof geschut; de Duitsers verdedigden hardnekkig. Tijdens het opruimen van de schade aan het huis van de familie Kruijf aan de Slievenstraat raakt dochter Marietje (13) zwaargewond door een granaat. Als door een wonder overleeft ze dit drama.

Dit is één van de 75 persoonlijke levensveranderende verhalen die door Brabant Remembers zijn opgetekend. Kunstenaar Rocco Verdult uit Eindhoven heeft van alle verhalen verschillende 'StillLevens' gemaakt. In de vorm van een maquette worden de indrukwekkende, soms gruwelijke, gebeurtenissen uitgebeeld. Zo ook dat afschuwelijke moment in Someren, waardoor het leven van Marietje Kooistra-Kruijf nooit meer hetzelfde zou zijn.

Het kunstwerk 'Het StillLeven, de peetmoeder van de veteranen' is door de Gemeente Someren in bruikleen gegeven aan Heemkundekring De Vonder.  De maquette wordt tentoongesteld in de Bibliotheek van Someren en is daar tijdens de openingsuren te bekijken.

Interview met Marietje Kooistra-Kruijf