Hajar gekozen als VN jongerenvertegenwoordiger

Gepubliceerd op: 6 november 2018 15:29

Laatste nieuws: Onze collega Hajar is gekozen als de nieuwe jongerenvertegenwoordiger bij de VN. Op 5 november tijdens de Nacht van de VN vond de verkiezing plaats. Hajar gefeliciteerd namens al je collega's bij Bibliotheek Helmond. We wensen je heel veel succes. Wat een prachtige uitdaging.

Hajar Yagkoubi (18) uit Helmond mag naar de VN in New York

Tekst ED Simon Rood 05-11-18, 21:56 Laatste update: 06-11-18, 09:19

HELMOND - Hajar Yagkoubi (18) uit Helmond is gekozen als jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Dat betekent dat zij namens Nederlandse jongeren twee jaar lang de VN mag adviseren op het gebied van mensenrechten en vrede & veiligheid.  

De uitverkiezing van Yagkoubi werd maandagavond tegen tien uur bekend in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar vond de Nacht van de VN plaats, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad.

Yagkoubi stond eerder al in de tv-finale van ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Ook maakte ze deel uit van de debatclub van het Dr.-Knippenbergcollege. Verder zit ze al een paar jaar in de groep ‘Adviesvangers’. Dat is een club jongeren die de 21 gemeenten van Zuidoost-Brabant adviseert. Dat doen zij door eerst te praten met leeftijdgenoten over wat hen beweegt. Ongeveer datzelfde gaat Yagkoubi nu doen voor de VN, maar dan namens alle Nederlandse jongeren.
‘Het voelt heel raar’
„Het voelt heel raar dat ik nu echt mijn doel heb bereikt”, reageert een enthousiaste Yagkoubi. „Ik ben heel dankbaar voor iedereen die mij heeft gesteund.” Op de vraag wat ze als eerste gaat doen als VN-jongerenvertegenwoordiger, zegt ze: „De komende weken krijgen we heel veel briefings, om te leren hoe het werkt bij de VN. Eind januari gaan we naar New York om conferenties te bezoeken.”
Eerder zei de maatschappelijk betrokken Helmondse in het ED dat ze ‘een brug wil vormen tussen jongeren en de politiek. Zowel nationaal als internationaal.’ Yagkoubi kijkt ook uit naar een specifiek moment: ,,Hoogtepunt is dat je tijdens de algemene vergadering van de VN in New York een speech mag houden. Voor alle wereldleiders.”
Daarop moet ze nog wel even wachten. „De aanstelling is voor twee jaar. Pas in het tweede jaar mag je die speech houden.” Wanneer is Yagkoubi tevreden over haar rol als jongerenvertegenwoordiger? „Wanneer jongeren het gevoel hebben dat naar ze geluisterd wordt. En misschien kan ik internationaal op het gebied van onderwijs iets bereiken.”
Eén tegenstander
De afgelopen weken voerde Yagkoubi campagne om verkozen te worden. Die stemming verliep deels online. Maandagavond hoefde Yagkoubi in Amsterdam nog maar één tegenstander te verslaan, Jessica Effah uit Krommenie. Tegenover een volle zaal en jury betoogde ze dat jongeren juist hun stem moeten laten horen, ondanks dat zij vaak denken dat de politiek niet luistert. “Juist jongeren kijken goed naar de langetermijnvisie voor de wereld, want wij zijn opgegroeid met globalisering.”
Yagkoubi studeert in Tilburg International Business Administration. Ze hoopt dat ze haar nieuwe functie goed kan combineren met haar studie. „Ik had al een gesprek aangevraagd met mijn studiebegeleider voor het geval ik het zou worden. Want ja, ik ben straks wel vaker in het buitenland. Ik weet niet hoe het dan werkt met verplichte werkcolleges.”