Ruim 6.300 boeken gelezen voor Scoor een Boek!

Gepubliceerd op: 13 april 2021 16:43

Op een feestelijke manier werd de eindscore bekendgemaakt van de Scoor een Boek! editie 2021 met een livestream vanuit het stadion van Helmond Sport.

Zo’n 1.300 leerlingen uit groep 5 en 6 van 28 basisscholen uit Asten, Deurne, Helmond en Someren lazen samen zoveel mogelijk boeken in de klas én thuis. Op 1 februari werd het startschot gegeven voor de 2e editie van Scoor een Boek! 10 weken later, op dinsdag 13 april was het eindsignaal ter afsluiting van dit sportieve leesproject in het stadion van Helmond Sport. Op een feestelijke manier werd de eindscore bekendgemaakt: er zijn 6.349 boeken gelezen. Dit zijn gemiddeld 5 boeken per leerling, een mooie score!

De afgelopen weken hebben Helmond Sport spits Jordy Thomassen, de leesconsulenten van de Bibliotheek Helmond-Peel en de juffen en meesters van de 60 klassen die hebben meegedaan er alles aan gedaan om de leerlingen, hun ouders en broertjes en zusjes te stimuleren zoveel mogelijk boeken te lezen: van videoboodschappen tot online voorlezen. Tijdens de grote finale in het stadion van Helmond Sport werd de eindscore onthuld. Vanwege de coronamaatregelen konden de leerlingen er niet bij zijn, maar in de klas kon iedereen kijken en meedoen via een livestream.
Presentator en cabaretier Leon van der Zanden praatte het event aan elkaar. Samen met mascotte Loewy the Cat, de spelers van Helmond Sport en dansgroep Hoomrun Dance Studios maakte hij er een waar feestje van voor de kinderen. Zo werden de kinderen aangemoedigd om mee te dansen en te bootcampen.

Q&A met spelers van Helmond Sport

Voorafgaand aan de afsluiting mochten de kinderen vragen insturen voor de spelers van Helmond Sport. Tijdens een Q&A kregen de spelers allerlei vragen voorgeschoteld. De klas met de leukste vraag kon een gesigneerde bal winnen. Groep 5 van basisschool de Rakt uit Helmond sprong ertussenuit met de ludieke vraag: “Wie kan het mooiste zingen in de kleedkamer?” Volgens de spelers is dat middenvelder Orhan Džepar, die zelf zegt dat hij niet kan zingen, maar wel het muzikaalste is. De spelers zongen spontaan het clublied van Helmond Sport om te laten horen dat ze best goed kunnen zingen samen.

Er werden meer prijzen uitgereikt. Zo konden kinderen niet alleen op school punten scoren, maar ook thuis. Papa’s, mama’s, broertjes en zusjes, iedereen kon mee scoren voor de klas. Groep 6 van Talentrijk locatie Theo Driessenhof uit Helmond heeft de meeste punten gescoord en ontvangt een prijzenpakket met een gesigneerde bal, wedstrijdkaarten en een leuk voorleesboek voor in de klas.

Het spannendste moment werd voor het laatst bewaard. Hoeveel boeken hebben alle leerlingen samen gelezen? De boekendief leek nog even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk werd de eindscore van 6.349 gelezen boeken zichtbaar. Jordy Thomassen, het gezicht van deze leescampagne, is trots op alle kinderen die hebben meegedaan. “Er zijn superveel boeken gelezen, een topprestatie! Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord van de kinderen en leerkrachten over het lezen. Daar doen we het voor!”.

Leesplezier

Dat is precies het doel van Scoor een Boek!: zorgen voor nog meer leesplezier bij kinderen. Kinderen die plezier beleven aan het lezen van boeken, lezen vaker en meer. Net als bij voetbal geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. 1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Om dat probleem te tackelen, besloten de Bibliotheek Helmond-Peel en Helmond Sport de handen ineen te slaan met Scoor een Boek! Door voetbal en lezen te combineren wakkeren zij het leesplezier bij kinderen aan, om zo hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Ook Jibb+ en Leef! Asten, Deurne en Someren waren betrokken bij dit project. Meer informatie is te vinden op: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/scooreenboek

Geschiedenis Scoor een Boek!
Scoor een Boek! is in 2012 opgezet in de provincie Groningen en is inmiddels uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie en de Eerste divisie. Landelijk nemen onder andere de volgende clubs deel: AZ, FC Groningen, FC Emmen, Go Ahead Eagles, Willem II, RKC, Heracles Almelo, PSV , FC Volendam en dus ook Helmond Sport. Na de editie in 2019 was dit de 2e editie samen met de Bibliotheek Helmond-Peel.