Nominatie Voorleesbus Blikkie 'Helmonder van het Jaar 2017'

Gepubliceerd op: 30 november 2017 12:28

Wij zijn trots op de nominatie voor 'Helmonder van het jaar 2017' voor onze Voorleesbus Blikkie. Wat een eer! Geef jij Blikkie jouw stem voor de Publieksprijs?

Stemmen voor de publieksprijs

Dat Blikkie de Voorleesbus een van de drie genomineerden is geworden, is een mooie kroon op het werk van de Bibliotheek, haar medewerkers en de vrijwilligers van de Voorleesbus. Of Blikkie ook uiteindelijk de titel 'Helmonder van het Jaar 2017' mag gaan dragen, wordt op maandag 8 januari door de jury bekendgemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Helmond.
Maar er is ook een publieksprijs waarbij iedereen via de site van de Rabobank een stem kan uitbrengen op een van 3 de genomineerden. Geef jij jouw stem aan Blikkie?

De nominatie voor 'Helmonder van het Jaar 2017' betekent een bijzondere waardering van dit vrijwilligersproject dat op 28 mei 2014 feestelijk werd gestart door kinderboekenschrijver Jacques Vriens te midden van een groep enthousiaste kinderen bij de Bibliotheek in Helmond. Vanaf dat moment is het enthousiasme onder de kinderen, de scholen, de ouders, de vrijwilligers en de medewerkers van de bibliotheek alleen maar toegenomen.
In de afgelopen drie jaar heeft Blikkie al meer dan 14.000 kinderen in de voorleesbus mogen verwelkomen; kinderen van de basisscholen in Helmond en omgeving, van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, maar ook kinderen die werden verrast in speeltuinen en tijdens evenementen in de stad en regio.

Met als doelstelling het lezen te bevorderen en de bibliotheek te steunen in het bereiken van 100% jeugd is een groep van momenteel 15 vrijwilligers bijzonder actief om de bus meerdere keren per week de weg op te sturen en bij de kinderen mooie jeugdboeken en verhalen voor te lezen. Lezen en voorgelezen worden. Dé manier om leesvaardigheid te stimuleren. Een basisbehoefte voor kinderen. Hoe meer een kind immers leest en voorgelezen wordt, hoe beter het in taal zal zijn. Plezier in lezen komt niet vanzelf. Dat moet gestimuleerd worden. Thuis, op school en door de Bibliotheek.

Het idee om een oldtimer in te gaan zetten als voorleesbus werd geboren tijdens het 100-jarig jubileum van de Bibliotheek Helmond in 2013. Met de hulp van enkele sponsors en fondsen werd gestart in 2014 en de belangstelling voor Blikkie is vanaf dat moment alleen maar toegenomen. Blikkie werd landelijk ontdekt en mocht zich afgelopen jaar een van de 12 “parels” van het bibliotheekwerk in Nederland noemen.
Intussen is Blikkie een bekend fenomeen in het straatbeeld van Helmond.

Dank je wel voor jouw stem op Blikkie de Voorleesbus!!