Luisterfiets

Gepubliceerd op: 21 juni 2019 15:51

Een fiets die fragmenten uit een luisterboek laat horen zolang de trappers draaien. Om mensen die niet zo snel een boek lezen of een Bibliotheek binnen stappen verhalen te laten ontdekken. Dat is het idee achter de door Cubiss ontwikkelde Luisterfiets. Op 24 juni wordt de eerste Luisterfiets in gebruik genomen in de Beweegtuin van Speeltuin Leonardus in Helmond.

Bewegend luisteren in speeltuin Leonardus

De Bibliotheek Helmond-Peel heeft Cubiss gevraagd om een product te ontwikkelen waarmee mensen in aanraking komen met taal en verhalen terwijl ze ook bewegen. Het product moet ook de drempel om een Taalcafé binnen te stappen verlagen. In een Taalcafé kunnen mensen terecht als zij beter willen worden in Nederlands of rekenen. Bijvoorbeeld als zij een brief niet begrijpen.

Een logische plek
Het resultaat is de Luisterfiets. Deze fiets heeft tot september een plekje in de Speeltuin Leonardus Helmond. Daar is sinds september 2018 een Taalpunt.
Dit Taalpunt is onderdeel van het Taalhuis, een samenwerking tussen gemeente Helmond, de Bibliotheek Helmond-Peel, stichting Lezen & Schrijven, LEVgroep en ROC Ter AA. Iedereen uit Helmond die moeite heeft met taal of rekenen kan daar terecht, dus niet alleen wijkbewoners. Ook is er een drukbezochte en succesvolle Beweegtuin waar wijkbewoners gratis sportlessen krijgen van JIBB+. Een uitgelezen plek dus voor de Luisterfiets, waar bewegen en taal hand in hand gaan. Zowel deelnemers aan het Taalcafé dat elke maandagochtend gehouden wordt in de Leonardus, als de sporters maar ook andere bezoekers mogen gratis gebruik maken van deze nieuwe fiets.

Helmondse audiofragmenten
Op de fiets is een tablet gemonteerd met door de Bibliotheek geselecteerde thema’s en fragmenten van boeken. Bijvoorbeeld over voetbal of de geschiedenis van de Vlisco-fabriek in Helmond. Zolang er gefietst wordt, speelt de fiets Nederlandstalige audiofragmenten van de boeken af. Ook zijn er teksten in dialect ingesproken door Sonja Adriaansen van Haw ut Hellemonds. Zo ervaart de fietser dat zowel bewegen als taal leuk zijn. Als zij nieuwsgierig geworden zijn naar het hele verhaal kunnen zij het boek of luisterboek van het volledige verhaal lenen in de Bibliotheek.
Maandagmorgen 24 juni nemen deelnemers van het Taalcafé samen met sporters van JIBB+ de Luisterfiets feestelijk in gebruik.
De fiets blijft tot begin september in de Speeltuin in Helmond staan. Iedereen die wil kan er tijdens openingstijden gebruik van maken.
Andere bibliotheken zijn ook al enthousiast over de ontwikkeling. Daarom verhuist de fiets vanaf september naar de Bibliotheek in Heusden, maar ook naar Bibliotheek Dommeldal.

De Luisterfiets is mede ontwikkeld door het Helmondse bedrijf Embedded Fitness. Zij bedenken interactieve bewegingsconcepten voor onderwijs, zorg, overheid en bedrijfsleven.
Cubiss heeft van de provincie middelen gekregen om Brabantse bibliotheken te ondersteunen bij innovaties.