Leesmediacoach Toos genomineerd als Jeugdspecialist 2022

Gepubliceerd op: 8 mei 2022 15:15

Op dinsdag 26 april werd onze leesmediacoach Toos van den Beuken verrast: ze is één van de drie genomineerden voor de landelijke titel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar. Jeugdspecialisten spelen een belangrijke rol in het vergroten van leesplezier omdat zij als inspirator op zoek blijven naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen. Om het belang van deze specialisten te benadrukken, is de verkiezing tot NBD Biblion Jeugdspecialist vijf jaar geleden in het leven geroepen.

Projecten en prijzen

Collega’s uit de bibliotheekwereld konden een collega nomineren die een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Enkele collega’s van binnen en buiten de Bibliotheek Helmond-Peel hebben onafhankelijk van elkaar bedacht om Toos te nomineren. Toos heeft in haar loopbaan van meer dan 40 jaar veel bijzondere initiatieven ontplooid. Afgelopen jaar is Toos op verschillende plaatsen geweest om te vertellen over leesplezier voor meertalige kinderen: (voor)lezen in de taal van je hart. Daarnaast is Toos betrokken geweest bij projecten als ‘De dans van de drummers’ en ‘Weg uit de Peel’, waarvoor ze verschillende prijzen heeft ontvangen. Ook de inspiratie die ze samen met andere collega’s biedt aan (toekomstige) leerkrachten in het primair onderwijs door het geven van de trainingen en de samenwerking met de PABO zijn redenen om Toos te nomineren. Het winnen van de prijs zou de kroon zijn op het werk van Toos: volgend jaar gaat ze genieten van haar pensioen.

Jury

De jury, bestaande uit Vera Wieringa (NBD Biblion), Jolanda Robben (Biblionet Groningen) en Joran Floor (BiebBoys, winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2021), hebben Toos geselecteerd als genomineerde. Ze neemt het op tegen Martin Bergsma van de Bibliotheek Wijchen en Tom Gerichhausen van CODA Apeldoorn. De winnaar wordt op 19 mei bekendgemaakt op nbdbiblion.nl/jeugdspecialist.