Koffie met een Tablet op tv

Gepubliceerd op: 15 februari 2021 15:56

Omdat het juist nu belangrijk is om de drempel te verlagen om digitaal mee te kunnen doen, komt 'Koffie met een Tablet' vanaf de week van 22 februari op de lokale tv-zender ‘Dit is Helmond’.

Een digitale ervaring rijker als alternatief in corona-tijd

Om goed mee te kunnen in onze (digitale) samenleving, heb je tegenwoordig een smartphone, computer of tablet nodig. En… kennis over hoe dit werkt. Door de corona-crisis is het duidelijk geworden dat deze digitale mogelijkheden handig en soms zelfs noodzakelijk zijn. Er wordt verwacht dat mensen informatie opzoeken op een website, weten hoe hun DigiD werkt en dat zij videobellen met kinderen of met de huisarts.

In 2020 is er een mooie samenwerking ontstaan tussen de KBO Kring Helmond, de gemeente Helmond, de Bibliotheek Helmond-Peel en afdeling Zorg&Welzijn van het ROC Ter AA. Samen bedachten zij, speciaal voor oudere inwoners, het project ‘Koffie met een Tablet, een digitale ervaring rijker’, waarbij mensen laagdrempelig meer te weten kunnen komen over digitale mogelijkheden. Zowel voor mensen die een smartphone of tablet hebben als voor mensen die hier niet over beschikken, maar wel willen zien hoe het werkt.

Koffie met een Tablet op tv

Omdat het juist nu belangrijk is om de drempel te verlagen om digitaal mee te kunnen doen, is een alternatief bedacht voor nu in de corona-tijd. In de week van 22 februari wordt, steeds om 10.00 uur, in een uitzending op de lokale tv-zender ‘Dit is Helmond’ stapsgewijs uitgelegd hoe je thuis kunt videobellen met je eigen smartphone. Je ziet en hoort dan de persoon die je belt. Dat is fijn nu je minder mensen kunt ontmoeten. Later volgen ook uitzendingen met uitleg over wat een account is en hoe je online boodschappen kunt bestellen. In een volgende uitzending wordt er uitleg gegeven over het versturen van foto’s via de telefoon of tablet. De filmpjes zijn opgenomen in de Bibliotheek, waar een medewerkster de kijker stap voor stap uitleg geeft.
Van het eerste onderwerp dat aan bod komt – ‘Beeldbellen via WhatsApp’ – is ook een digitale kaart gemaakt door studenten van het ROC Ter AA. Dat is een soort naslagwerk met afbeeldingen. Leden van de KBO Helmond ontvangen deze kaart thuis.

Fysieke bijeenkomsten als het weer kan

‘Koffie met een Tablet’ is van oorsprong bedoeld als een serie bijeenkomsten waarbij 55-plussers iedere maand kennismaken met een nieuw digitaal thema. In gezelschap en met een kop koffie.
Wethouder Dortmans: “We vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente mee kan doen in de digitale wereld. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk dat is. Dat is nog niet voor iedereen zo gemakkelijk. Met het project ‘Koffie met een Tablet’ kunnen Helmonders kennis maken met wat de digitale wereld hen te bieden heeft”. Helaas is deze ontmoeting door de maatregelen nu niet mogelijk.

Fysieke bijeenkomsten kunnen nog niet, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Zodra het weer kan, gaat ‘Koffie met een Tablet’ van start op vier locaties, met nieuwe onderwerpen die eenvoudig worden uitgelegd. Uiteraard met koffie! Ook kunnen leerlingen van het ROC Ter AA de aanwezigen helpen met hun smartphone of tablet. Er zijn al enkele proefbijeenkomsten geweest en de deelnemers waren enthousiast.

Zelf nu al digitale vragen?

Iedereen kan met digitale vragen bellen naar het digitale spreekuur bij de Bibliotheek Helmond, op werkdagen van 10.00-13.00 uur (0492 52 22 20). Er is ook een landelijke Digi-Hulplijn, waar op werkdagen van 09.00-17.00 uur digitale vragen beantwoord kunnen worden (0800 1508).

Lokale omroep DitisHelmond-TV is te bekijken via: Ziggo kanaal 36; KPN kanaal 1429; Breedband Helmond kanaal 130. Buiten Helmond kun je de uitzendingen volgen via internet. Koffie met een Tablet wordt in de week van 22 februari elke werkdag uitgezonden van 10.00-10.15 uur.