Informatiepunt Digitale Overheid

Gepubliceerd op: 10 maart 2022 08:11

Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft bij digitaal contact met de overheid? Kom langs in de Bibliotheek. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt.

Veel mensen hebben vragen over de overheid. Bijvoorbeeld over zaken zoals huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, verkeersboetes, pensioen en uitkering. En dingen regelen met de overheid gebeurt steeds vaker op de computer via internet. Vind je het contact met de digitale (overheids)loketten lastig, dan kun je hulp vragen in de bibliotheek bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

Op donderdag 10 maart werd in de Bibliotheken van Helmond, Asten en Someren een Informatiepunt Digitale Overheid geopend.

Opening Informatiepunt Helmond

In Helmond werd de opening verricht door Maria Jorna. Zij heeft internetcursussen gevolgd bij de bibliotheek. Ze vertelde over haar eerste stappen op het internet: je voelt je eerst net een kind, maar met wat uitleg en hulp kom je een stuk verder. Manager Maatschappelijk bibliotheek Ank Mooren vertelde hoe de bibliotheek de afgelopen tijd al veel mensen geholpen heeft, bijvoorbeeld bij het maken van testafspraken of het gebruik van de QR-code app of printen van de vaccinatiebewijzen. Vaak is daarbij een DigiD nodig en dan lopen mensen vast. De bibliotheek heeft steeds meer een rol gekregen in het helpen hierbij. Met o.a. cursussen, maar ook met speciale spreekuren. De bibliotheek is er niet alleen voor taal, maar ook voor digitaal!

Opening in Asten en Someren

In Asten en Someren werd de opening verricht door de wethouders Janine Spoor en Theo Maas samen met directeur-bestuurder Robin Verleisdonk van de Bibliotheek Helmond-Peel.
Robin Verleisdonk benadrukte het voordeel van persoonlijk contact dat je in de bibliotheek nog kunt hebben: "Er zijn steeds minder loketten waar inwoners met hun vragen kunnen aankloppen. Dan is het fijn dat er een plek als de bibliotheek is, waar iedereen gemakkelijk binnen kan lopen. Met een Informatiepunt waar mensen terecht kunnen en persoonlijk geholpen worden met hun vragen."
Wethouder Spoor keek in Asten alvast vooruit naar het nieuwe Gemeenschapshuis: “Zo eind van dit jaar is er het nieuwe Gemeenschapshuis, met daarin ook de Bibliotheek Asten. Het contact en doorverwijzen naar andere maatschappelijke instanties zoals Onis Welzijn wordt daardoor nog gemakkelijker, omdat je samen in een huis woont. Eigenlijk is het Gemeenschapshuis straks een grote bibliotheek”.
In Someren keek Wethouder Maas terug op 12 jaar officiële handelingen in de Bibliotheek van Someren. Dat begon toen hij pas wethouder was met de opening van BoekStart, daarna o.a. het Makkelijk Lezen Plein, het Taalhuis en, jaarlijks, de actie ‘Geef een boek cadeau’. En nu, aan het eind van zijn wethouderschap, de opening van het Informatiepunt Digitale Overheid. “Goed dat de bibliotheek er is. Hier lopen de inwoners gemakkelijk even binnen om vragen te stellen aan de medewerkers. Denk aan de 15% van de bevolking die het lezen van officiële brieven moeilijk vindt. Daar zitten er vast heel wat bij die ook moeite hebben met digitale zaken. En als we kijken naar de actualiteit dan kan de bibliotheek ook van betekenis zijn voor vluchtelingen”.
Wethouder Maas kreeg als dank voor zijn jarenlange inzet voor de Bibliotheek Someren een boeket bloemen aangeboden door directeur Verleisdonk.

Spreekuren

Het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis en voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kunt altijd met eenvoudige vragen terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheken (let op: niet tijdens zelfservice-uren in de ochtend in Asten, Deurne en Someren).
Vergt de beantwoording van jouw vraag meer tijd en privacy? Kom dan tijdens een van de speciale spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid. Je kunt gewoon binnenlopen, vooraf een afspraak maken is niet nodig. De bibliotheekmedewerkers luisteren naar de vraag en denken mee. Zij helpen met het vinden van informatie op internet en verwijzen door naar de juiste instanties. Zij kunnen ook een afspraak maken met een organisatie die verder kan helpen.

Wanneer zijn de spreekuren van het Informatiepunt:

• Bibliotheek Helmond (Watermolenwal 11) : maandag en vrijdag van 13:30 tot 15:00 uur en zaterdag van 10:30-12:00 uur.

• Bibliotheek Someren (Molenstraat 12) op dinsdag van 15:30 tot 16:30 uur

• Bibliotheek Asten (1e verdieping Midas) op vrijdag van 15:30-16:30 uur.

De inwoners van Deurne kunnen voorlopig terecht bij de spreekuren in Helmond, Asten of Someren.

Naar de pagina van het Informatiepunt Digitale Overheid