Human Library Helmond

Gepubliceerd op: 17 januari 2020 13:30

Op zaterdagmiddag 25 januari wordt in Bibliotheek Helmond de eerste editie van Human Library Helmond gehouden. In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Bijvoorbeeld een transseksueel, verslaafde of een slachtoffer van huiselijk geweld. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?

Ontdek je vooroordeel, ga in gesprek met een 'levend boek'

‘Levende boeken’ zijn mensen die te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond, uiterlijk of overtuiging. Human Library wil mensen uitdagen verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde ‘ander’. Met een ‘boek’ uit de Human Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.
Zo'n 15 'Levende boeken' zitten klaar voor een-op-een gesprekken met de bezoekers. De Human Library is zaterdag 25 januari geopend van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Om 13.00 uur is de opening door de Helmondse Europarlementariër Mohammed Chahim.

Hoe werkt het?

Het werkt zoals een bibliotheek: je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare 'Levende boeken'. Op een groot bord kun je zien of dat boek op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het 'menselijke boek' met elkaar in contact. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’). Elk gesprek duurt maximaal 20 tot 30 min.

Een greep uit de levende collectie: Tienermoeder, Ex-depressief, Invalide, Vluchteling, Ex partner homo,Tattoo-man, Niet aangeboren hersenletsel, Transseksueel, Kale vrouw, Incest slachtoffer, Veganiste, Bekeerde moslima, Verslaafde, Transseksueel, Slachtoffer huiselijk geweld. De meeste boeken zijn afkomstig uit Helmond.

Waarom Human Library

Het doel van Human Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Human Library een evenement om de dialoog te promoten.

Oorspronkelijk is Human Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie, genaamd ‘Stop the Violence’. Momenteel vindt het evenement plaats in diverse steden over de hele wereld. De organisatie van de eerste Helmondse editite is in handen van de Bibliotheek Helmond-Peel, LEVgroep en Human Library Nederland.

13.00 uur | Opening door Mohammed Chahim, Europarlementariër

13.15 uur | Start eerste gespreksronde