Het beste idee voor....dementie in Helmond

Gepubliceerd op: 28 september 2017 09:30

Aandacht voor dementie in Bibliotheek Helmond-Peel. Bibliotheek Helmond is een dementievriendelijke bibliotheek. Nu te leen: Eerste hulp bij dementie: de Dementiekoffer.

“Het beste idee voor……..”

Tijdloos is een project dat het taboe rond (beginnende) dementie wil doorbreken. Tijdloos is op zoek naar oplossingen voor problemen waar dementerenden in het dagelijks leven mee te maken hebben. Denk aan een oplossing voor het niet meer durven rijden op de scootmobiel door de angst te verdwalen, of het aanbod van dagbesteding dat vaak nog gericht is op oude mensen en niet op de actieve generatie die mensen van 65+ tegenwoordig zijn. Maar ook het verlies van vrienden, omdat zij niet weten hoe om te gaan met dementie.

Tijdloos wedstrijd
Weet jij een goede oplossing voor deze veelvoorkomende problemen? Doe dan mee met de wedstrijd die door Tijdloos is uitgeschreven. Elke inwoner van Helmond kan tot 1 december oplossingen insturen naar tijdlooshelmond@gmail.com. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens op 18 januari in De Cacaofabriek.

18 januari: bekendmaking winnaars
Op 18 januari is ook de opening van een tentoonstelling waar dementerenden gefotografeerd zijn in het beroep dat zij uitoefenden en het beroep waar zij vroeger van droomden. Naast de foto’s, gemaakt door leden van Fotoclub Helmond, is door een Helmondse schrijver een geschreven portret gemaakt.

Briefkaartenactie
De modellen die op deze foto’s te zien zijn, kwamen tijdens de voorbereidende gesprekken ook met hun bevindingen rond dementie en de mogelijkheden en struikelpunten. Vanuit daar is het idee voor de wedstrijd ontstaan. Op 19 september is de wedstrijd officieel gelanceerd met een briefkaartenactie. Enkele modellen overhandigden briefkaarten aan wethouder Nathalie van der Zanden. Op de voorkant hun portretten, op de achterkant het probleem waar zij een oplossing voor zoeken.

Bibliotheek Helmond is een dementievriendelijke bibliotheek
Wethouder Nathalie van der Zanden opende op 19 september de dementievriendelijke bibliotheek. De bibliotheek bezit meerdere boeken over dementie, van informatieboeken tot voorleesboeken voor jonge kinderen over het onderwerp. Ook de expositie van Tijdloos was te bezichtigen, deze expositie wordt steeds aangevuld met nieuwe foto’s en op verschillende locaties tentoongesteld.

Eerste hulp bij dementie: de Dementiekoffer

Dementiekoffer - eerste hulp bij dementie

Bij de bibliotheek in Helmond is, sinds 19 september, ook de ‘Eerste Hulp bij Dementiekoffer’ te leen.
Een koffer waarin enkele boeken zitten en een enveloppe met informatie die de lener mag houden. In deze enveloppe zitten folders van het Alzheimer café en informatie over steunpunten.
Wil je de Dementiekoffer lenenKlik hier