Feest Bibliotheek Asten met Aastes Diktee

Gepubliceerd op: 29 oktober 2018 09:31

Bibliotheek Asten 50 jaar

In oktober 1968 opende de Openbare Bibliotheek in Asten voor het eerst haar deuren. Dat betekent dat de Bibliotheek in Asten dit jaar 50 jaar bestaat! Dit jubileumjaar vierden we met een gevarieerd programma voor jong en oud.

Aastes Diktee

Wegens het 50 jarig jubileum van Bibliotheek Asten organiseerden we voor de 2e maal een Aastes Diktee.

Het Astense dictee is geschreven door Piet Snijders. Dat is niet voor het eerst. Snijders verzon twee keer eerder een dialectdictee. In 2003 voor carnavalsvereniging de Peelvrujters in Heusden en in 2008 ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de bibliotheek Asten. Beide keren werd het taalfeestje een leuk evenement. Ook dit keer werd het een geanimeerd evenement. Waarover het dictee ging? "In ieder geval over een op en top Astens onderwerp," zo beloofde hij. "En zeker ook goed voor een glimlach." Je kunt het Aastes Diktee nalezen via de link op onze website.

Het dictee werd voorgelezen door Roel Ermers (lid van cabaretgroep Timper), de presentator van de avond.
Zoals verwacht heeft het dictee ook discussie opgeleverd. Om die in goede banen te leiden had oud-bibliothecaris en projectleider Cor Fransen een krachtige driekoppige jury weten samen te stellen. Die bestond uit Hanneke Hurkmans, docente Nederlands op het Varendonk College, Bert van Oosterhout, voormalig leerkracht St. Bonifatius en Piet Snijders, oud-journalist en auteur.

Zanggroep Toffel 4 luisterde de avond op met mooie streektaalmuziek.