Coronavirus maatregelen

Gepubliceerd op: 16 maart 2020 09:13

Onze Bibliotheken in Asten, Deurne, Helmond en Someren zijn vanaf 18 mei weer open. Alleen voor leden en met aangepaste openingstijden. Je kunt alleen zelfstandig uitzoeken, lenen en inleveren. Lunch- en Leescafé De Bieb is nog gesloten, behalve voor afhalen.

Update 7 mei

Nu de Bibliotheken vanaf 18 mei weer openen, gaan we dit op een zo veilige manier doen.

Vanaf maandag 18 mei gaan de Bibliotheken in Asten, Deurne, Helmond en Someren weer van maandag t/m zaterdag open, maar alleen voor leden en met aangepaste openingstijden. De Bibliotheken zijn vanaf die datum alleen open voor het zelf uitkiezen, uitlenen en innemen van boeken en DVD's. Het is niet toegestaan om langer in de Bibliotheek te verblijven en de werkplekken of leestafels te gebruiken. Het uitlenen en inleveren gebeurt door de klanten zelf en met behulp van de zelfbedieningsautomaten die daarvoor aanwezig zijn in de Bibliotheken. Neem je bibliotheekpas mee.

Ook blijft het mogelijk om pakketjes te bestellen bij de AfhaalBieb en adviseren we iedereen om zoveel mogelijk vooraf boeken te reserveren om het bezoek aan de Bibliotheek zo kort mogelijk te houden.

Update 22 april

De rijksoverheid heeft besloten dat de Bibliotheken nog langer gesloten moeten blijven.
Daarom starten we met ingang van dinsdag 28 april de AfhaalBieb. In de AfhaalBieb kun je boeken reserveren. Je kunt zelf kiezen of je per titel reserveert of dat je een pakket door ons laat samenstellen. Wanneer de boeken klaarstaan krijg je van ons bericht.

Alle materialen zijn en worden uitgeleend tot 1 juli 2020.

AfhaalBieb

Update 1 april

Onze klantenservice is tijdens de Corona sluiting van de Bibliotheek telefonisch bereikbaar op maandag t/m zaterdag van 10:00-13:00 uur. Buiten deze tijden kun je je vragen stellen via mail. Zie voor alle contactmogelijkheden deze pagina.

Alles wat je geleend hebt in 2020 is automatische verlengd tot 1 juli 2020.

We krijgen vragen over het bezorgen of afhalen van fysieke boeken. Er is vanaf 28 april een extra service: de AfhaalBieb.

Voor een goed verhaal hoef je niet de deur uit: voor e-books en luisterboeken kun je met je bibliotheekpas terecht bij de online Bibliotheek. Heb je daar hulp bij nodig neem dan contact met ons op.

Alle activiteiten zijn voorlopig geannuleerd t/m 1 juni 2020.

Lunch- en Leescafé De Bieb in Bibliotheek Helmond heeft een tijdelijke afhaal- en bezorgservice. Lees er meer over op hun website en Facebook pagina.

Update 16 maart

Op last van de Rijksoverheid zijn alle Bibliotheken gesloten. Dit ter bescherming van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers.  We vertrouwen op ieders begrip en medewerking.

Voor actuele betrouwbare informatie over COVID-19 verwijzen wij naar de site van het RIVM en de Rijksoverheid.

Activiteiten geannuleerd

Alle activiteiten zijn tot 1 juni geannuleerd. Als je een toegangsbewijs had, heb je hierover inmiddels bericht gekregen. We informeren je tijdig in het geval dat de afgelaste activiteit op een later moment alsnog doorgaat.

Lezen kan altijd!
Hoewel we allemaal de komende tijd meer aan huis gebonden zijn is het niet nodig om je te vervelen. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld leuke voorleesfilmpjes en informatieve sites die je na inloggen met je bibliotheekpas kunt bekijken. Je vindt ze op onze jeugdbibliotheekpagina.

Voor jeugd en volwassenen zijn er de e-books van de online Bibliotheek.
Heb je hier vragen over kijk dan op deze pagina. Kom je er niet uit dan kun je contact met ons opnemen, zodat we je verder kunnen helpen.

Tot 1 juni: extra luisterboeken en e-books voor leden én niet-leden
Nu geopend: de ThuisBieb app. Met 100 e-books voor jeugd en volwassenen, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

We hebben tijdelijk ook een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd aan de gratis LuisterBieb app. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

Is het veilig om bibliotheekboeken te lezen?

Het RIVM zegt hierover:
“Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik  ergens spullen of oppervlakken aanraak of vastpak?
De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is. Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk. Voor coronavirussen die SARS severe acute respiratory syndrome  en MERS Middle East Respiratory Syndrome  veroorzaken is het echter niet duidelijk of oppervlakken een rol spelen. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen. Deze onderzoeken vonden plaats onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. Het is mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden. De hoeveelheid virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden
."

Een alternatief is om digitaal te lezen. Leden van de Bibliotheek kunnen via de online Bibliotheek ook gebruikmaken van e-books en luisterboeken.

De belangrijkste maatregelen die jij én wij kunnen nemen om verspreiding te voorkomen:

* Was je handen regelmatig
* Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
* Gebruik papieren zakdoekjes
* Schud geen hand(en)
* Houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen
* Vermijd drukte
* Blijf thuis als je verkoudheidsverschijnselen hebt of iemand in je huishouden koorts heeft.