Boekenfestival

Gepubliceerd op: 2 maart 2020 13:09

Tijdens het Boekenfestival van 9 t/m 13 maart komen zo'n 800 leerlingen van 36 schoolklassen naar Bibliotheek Helmond. Tijdens verschillende mini-workshops ervaren de kinderen de rijkdom van een boek. Er zijn dans, muziek, media/film en literatuur workshops op verschillende plekken in de Bibliotheek. Zo wordt door middel van cultuureducatie plezier voor cultuur en talentontwikkeling gestimuleerd.

Drukte in de Bibliotheek

Het kan dus druk zijn in de Bibliotheek in Helmond in de week van 9 t/m 13 maart. Elke werkdag tot 14.30 uur kan er geluidsoverlast zijn. Zowel op de 1e verdieping als de 2e verdieping vinden workshops plaats.

Op de 1e verdieping is de spreekkamer bij de romans tijdelijk geopend als stilteruimte.

36 groepen met 800 kinderen in de Bibliotheek

Cultuureducatie is voor scholen een vast onderdeel in hun lesprogramma. Dit jaar kunnen ze deelnemen aan het Boekenfestival dat Bibliotheek Helmond-Peel samen met CultuurContact organiseert.

Voor deze 1e editie van het Boekenfestival is vanuit de scholen veel animo. Er doen maar liefst 36 groepen mee. In totaal zijn dat ruim 800 kinderen die gedurende een ochtend of een middag in de Bibliotheek aan de slag gaan met diverse workshops.
Op school maken ze in de klas vooraf al kennis met het boek dat centraal staat tijdens het Boekenfestival en dat de basis is voor de mini-workshops. Voor groep 5/6 is dat het boek ‘De wolf, de eend en de muis’ van Mac Barnett en voor groep 7/8 is dat het verhaal van Rapunzel, een groovy jaren 70 sprookje uit het boek ‘Buitenissige sprookjes’ van David Roberts.
En ook na afloop kan de leerkracht in de klas nog een verdiepingsles geven zodat de kinderen hun ervaringen in de Bibliotheek kunnen verwerken en toepassen in een eindopdracht.

De workshops worden gegeven door vakdocenten (o.a. van het Kunstkwartier) muziek, dans en media/film en de leesconsulenten van de Bibliotheek. Allemaal ervaren docenten die vanuit hun discipline op enthousiasmerende wijze de talenten, creativiteit, taalontwikkeling van kinderen aanspreken.

Voor de onderbouw van de basisscholen vindt in mei (11 t/m 29 mei) het Boekenfestival op de school zelf plaats.

Het Boekenfestival is een onderdeel van het project ‘Ontdek jouw wereld’ dat Bibliotheek Helmond-Peel in opdracht van CultuurContact, binnen regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie, uitvoert.