Bijeenkomsten Leesclubs en Luisterclubs

Gepubliceerd op: 18 januari 2019 16:41

De week van 28 januari is uitgeroepen tot nationale Week van de Leesclub. In heel Nederland zijn ze te vinden, aangeboden door diverse organisaties. Speciaal in deze week vinden in de Bibliotheken van Helmond, Deurne, Asten en Someren introductiebijeenkomsten plaats georganiseerd door Stichting Senia.

Introductiebijeenkomsten in Asten, Deurne, Helmond en Someren

De bibliotheken geven de ambassadeurs van stichting Senia de gelegenheid om belangstellenden te informeren over de bijzonderheden en ondersteuning door Senia bij het oprichten van leesclubs. Bibliotheek Helmond-Peel faciliteert hierbij door het uitlenen van boekencollecties zodat leden van een leesclub de boeken niet hoeven kopen als ze dat niet kunnen of willen maar kunnen lenen gedurende een aantal weken.
Leesclubs zijn er op diverse terreinen van Nederlandse en vertaalde literatuur, Geschiedenis, Filosofie, Kunstgeschiedenis, Biografie├źn, diverse talen etc. Op www.senia.nl is hier alles over te vinden. In de bibliotheken van Helmond-Peel zal ambassadeur van Senia, Lily Hollanders, een aantal introductiebijeenkomsten presenteren waarbij de bezoekers vrijblijvend kunnen aansluiten.

Luisterclubs

Naast leesclubs heeft stichting Senia ook luisterclubs Klassieke Muziek. In groepsverband aan de hand van een luisterwijzer met allerlei tips en discussiepunten een muziekstuk voorbereiden en met elkaar bespreken lijkt voor sommigen eng of vreemd maar blijkt in de praktijk heel verrijkend. Samen luisteren en bespreken is heel anders dan alleen naar de radio of naar een CD luisteren. Ambassadeur van Senia op dat gebied is Eric Kolen en hij neemt de presentatie van de introductiebijeenkomsten van de luisterclubs voor zijn rekening. Klassieke muziek is zijn grote passie en hij heeft bijzondere beeld- en geluidsfragmenten bij zich om belangstellende alvast kennis te laten maken met muziekstukken waaruit door leden van een luisterclub gekozen kan worden.

Gratis bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden gehouden in de bibliotheek van Helmond (Watermolenwal 11) op maandag 28 januari om 10.30 uur en dan betreft het de introductie van een leesclub Geschiedenis en om 13.30 uur een luisterclub Klassieke Muziek. Op dinsdag 29 januari is de bibliotheek van Deurne (Martinetplein 1) gastvrouw. Om 10.30 uur vindt daar de introductie van een luisterclub Klassieke Muziek plaats en om 14.30 uur die van een leesclub Geschiedenis.
Donderdag 31 januari zijn de ambassadeurs in Someren in de blibliotheek (Molenstraat 12) met hun presentaties. Om 10.30 uur worden de mogelijkheden van een leesclub Nederlandse en vertaalde literatuur onder de loep genomen en om 14.30 uur laat Eric Kolen belangstellenden kennismaken met het bijzondere van een luisterclub Klassieke Muziek. Asten sluit met twee bijeenkomsten op 1 februari de week af. De bibliotheek aldaar (Kerkstraat 12) ontvangt graag belangstellenden voor een luisterclub Klassieke Muziek om 10.30 uur en om 14.30 uur komen de mogelijkheden van leesclubs Nederlandse literatuur, Geschiedenis en Filosofie aan bod.
Alle bijeenkomsten zijn voor belangstellenden gratis toegankelijk. Ze hoeven hiervoor geen lid van de bibliotheek te zijn en ze hoeven hiervoor ook niet in de eigen bibliotheek deel te nemen aan de bijeenkomsten. Aanmelden is niet nodig. Bibliotheek Helmond-Peel en Stichting Senia verwachten met deze activiteiten te voorzien in een groeiende belangstelling.