Bibliotheek Deurne 60 jaar

Gepubliceerd op: 15 november 2018 10:23

Bibliotheek Deurne bestaat dit najaar 60 jaar. Om dit te vieren organiseert Bibliotheek Helmond-Peel in Bibliotheek Deurne een feestelijk programma voor alle inwoners van Deurne. Zo zijn er diverse workshops en lezingen voor jong en oud.

Het ontstaan van Bibliotheek Deurne

Op 1 oktober 1958 ontstond de RK Openbare Leeszaal en Bibliotheek Deurne, als opvolger van de parochiebibliotheek en de uitleen door de Fraters in hun school aan de Visser. Op zondagochtend na de hoogmis leenden zij boeken uit hun eigen bibliotheek uit; de ingebonden Katholieke Illustraties waren favoriet.
De bibliotheek werd in de jaren 50 gevestigd aan de Stationsstraat en werd gerund door vrijwilligers o.l.v. Mej. Goossens. In mei 1970 verhuisde de uit haar jasje gegroeide bibliotheek naar De Vierspan en werd vanaf dat moment gerund door betaalde krachten. In de jaren 70 en 80 groeide de bibliotheek explosief; daarom werd het oppervlak van de bibliotheek in 1985 uitgebreid tot 720m2, wat nog steeds te klein was. Het toenmalige bestuur noemde deze uitbreiding dan ook een tijdelijke noodmaatregel.
Het zou tot 2007 duren voordat de ruimtenood van de bibliotheek echt werd opgelost: de verhuizing naar de voormalige Rabobank aan de Markt. Ook de VVV nam daar in 2009 haar intrek.
Vanaf 2012 pakten donkere wolken zich samen boven Deurne en werd de culturele sector meer dan hard getroffen door gemeentelijke bezuinigingen. De filialen in Liessel, Neerkant en Helenaveen gingen noodgedwongen dicht en kregen een bestelservice. In 2014 werd de bezuinigingsopdracht vertaalt in afvloeien van personeel. Ook de bibliotheek aan de Markt werd in haar bestaan bedreigd. Er kwam een actiegroep uit de burgers naar voren, die streden voor het voortbestaan van de bibliotheek. Uiteindelijk verliet de bibliotheek in februari 2016 het pand aan de Markt en nam haar intrek in het Cultuurcentrum. Personeelsinzet en collectie werden fors ingekrompen. De bibliotheek deelt de foyer met het Cultuurcentrum; hier is een leesruimte voor kranten en tijdschriften gerealiseerd. In het souterrain staat de collectie, die noodgedwongen beperkter van omvang is.
Toch maken nog steeds veel mensen uit gemeente Deurne gebruik van de bibliotheek en is het een fijne warme plek waar men geïnspireerd kan raken door de collectie, informatie en activiteiten die daar georganiseerd worden. Daarom worden er vanaf 17 november voor jong en oud diverse activiteiten in Bibliotheek Deurne georganiseerd om bij dit mooie jubileum stil te staan.

Feestelijk programma met diverse activiteiten

Zo is er op zaterdagochtend 17 november een workshop handletteren, kan men op woensdagmiddag 21 november genieten van mooie verhalen én tijdens een workshop een linnen tas versieren, geeft kunsthistoricus dr. Ger Jacobs op vrijdagochtend 23 november een kunstlezing over ‘Zwelgen in schoonheid’ en komt op dezelfde dag de Fiepbus van Fiep Westendorp speciaal naar Deurne. Op woensdagavond 28 november hebben we als feestelijke afsluiting een lezing met schrijver, columnist, opiniemaker en TV-persoonlijkheid Eus, ofwel Özcan Akyol uitgenodigd. Alle activiteiten zijn gratis, behalve de avond met Eus. Hiervoor vragen we een kleine bijdrage van €5,- per persoon. Graag vooraf aanmelden voor de workshops en lezingen.