Chappe geplaatst in Bibliotheek Deurne i.v.m. tentoonstelling 1300 jaar Deurne

Gepubliceerd op: 12 mei 2022 12:33

Op zaterdag 21 mei is er in de bibliotheek in Deurne een Chappe geplaatst die deel uitmaakt van de tentoonstelling 'De gsm van Napoleon'. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd rondom het programma 1300 jaar Deurne en wordt op zondag 29 mei geopend in Museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant. De Chappe zal tot en met 24 juni te zien zijn in de bibliotheek in het CultuurCentrum Deurne.

1300 jaar Deurne

In 2021 was het 1300 jaar geleden dat er in een akte te Echternach de schenking van een hoeve en grond genaamd Durninum aan St. Willibrordus is vastgelegd. Vanuit die hoeve is door de eeuwen heen het dorp Deurne ontstaan. Rondom deze gebeurtenis is een evenement georganiseerd: ‘In 4 dagen heen, in 4 seconden terug – Van Epternacensis (Echternach) naar Durninum (Deurne)’.

Chappe

De Chappe is een uitvinding van Claude Chappe. Het was het startpunt van de moderne telecommunicatie in de tijd van Napoleon en werd gebruikt om berichten te versturen. Napoleon had op verschillende plaatsen een Chappe laten plaatsen om daarmee berichten in 30 minuten van Parijs naar Amsterdam te laten sturen. In die tijd waren deze berichten 3 tot 4 dagen onderweg. De berichten werden doorgegeven door de armen van het toestel in een bepaalde stand te zetten. Iedere stand van de beweegbare armen betekende een woord.

Door de verdere ontwikkelingen in de communicatie raakte de Chappe buiten gebruik. Een enkel exemplaar is bewaard gebleven. Het exemplaar dat in de bibliotheek wordt tentoongesteld is in het bezit van het museum in St. Niklaas in België en is voor deze gelegenheid uitgeleend aan het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant.

Meer informatie

Op de website Land van de Peel vind je meer informatie over de expositie ‘De gsm van Napoleon’ waar de Chappe deel van uitmaakt.

Op 26 mei wordt er in Cultuurcentrum Deurne een lezing verzorgd door Hans van de Broek (Heemkundekring H.N. Ouwerling) en door professor ir. KHJ Robers met de titel ‘Deurne in 721’ en ‘De Chappe’. Meer informatie over de lezing kun je vinden op de website Land van de Peel.

Chappe in bibliotheek Deurne