'Geef mij maar een boek'!

Gepubliceerd op: 8 maart 2018 16:45

Website Geef mij maar een boek

Op woensdagochtend 7 maart werd het boek ‘Ronja de roversdochter' van schrijfster Astrid Lindgren uitgereikt in het kader van de actie ‘Geef mij maar een boek’. Ter stimulering van het lezen heeft de gemeente Someren voor de bovenbouw van alle scholen in Someren het boek ‘Ronja de roversdochter'van schrijfster Astrid Lindgren aangeschaft. Wethouder Theo Maas zal op een aantal scholen aanwezig zijn om het boek uit te reiken.

Geef Mij Maar Een Boek

Geef mij maar een boek is een initiatief van de landelijke boekhandels. Boekhandels in het hele land hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren, ook als ze weinig te besteden hebben, zelf hun eigen boeken in de kast hebben staan. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw boek zodat de leerlingen kennis kunnen maken met de kroonjuwelen van de Nederlandse jeugdliteratuur. Ook scholen en bibliotheken zijn uitgenodigd samen met de boekhandel aan de actie mee te doen.

Over het boek: Ronja de roversdochter

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…
Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel

Verfilmd
In 1984 werd het boek verfilmd onder dezelfde titel. De film werd geregisseerd door Tage Danielsson. Astrid Lindgren schreef zelf het script voor de film. De film won onder andere een zilveren beer op het Internationaal filmfestival van Berlijn.

Samenwerking scholen, de Bibliotheek en gemeente

Taalontwikkeling is de basis voor een optimale schoolcarrière en later een passende functie en rol in de maatschappij. Lezen in brede zin bevordert de taalontwikkeling en draagt bij aan het voorkomen en/of terugdringen van laaggeletterdheid. Peuterspeel-zalen, kinderopvangorganisaties, basisscholen en voortgezet onderwijsscholen zijn onder andere gericht op deze taalontwikkeling. De bibliotheek biedt hen ondersteuning daarbij, met name op het gebied van leesbevordering, leesplezier, ontwikkeling literaire competenties en mediawijsheid / informatievaardigheden. In opdracht van de Gemeente Someren werken de basisscholen en Bibliotheek Helmond-Peel aan het actieplan leesbevordering waarin (intensiever) samengewerkt wordt aan leesbevordering en leesplezier, zodat ieder kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.