'Geef mij maar een boek'!

Gepubliceerd op: 1 maart 2019 11:00

Website Geef mij maar een boek

Op maandag 11 en donderdag 14 maart is de actie “Geef een boek cadeau” in Someren. Een mooi initiatief van de gemeente om het boek “Kruistocht in spijkerbroek” van Thea Beckman” aan de leerlingen in de bovenbouw van de basisscholen in Someren cadeau te doen. De leesconsulent van de Bibliotheek Helmond-Peel zal het boek in de klassen introduceren zodat de kinderen enthousiast worden om het boek te gaan lezen. Wethouder Theo Maas zal op een aantal scholen aanwezig zijn om het boek uit te reiken.

Geef Mij Maar Een Boek

Geef mij maar een boek is een initiatief van de landelijke boekhandels. Boekhandels in het hele land hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren, ook als ze weinig te besteden hebben, zelf hun eigen boeken in de kast hebben staan. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw boek zodat de leerlingen kennis kunnen maken met de kroonjuwelen van de Nederlandse jeugdliteratuur. Ook scholen en bibliotheken zijn uitgenodigd samen met de boekhandel aan de actie mee te doen.

Over het boek: Kruistocht in spijkerbroek

Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek

De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?

Gouden Griffel
Het is bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Lezers van de Volkskrant riepen het uit tot mooiste kinderboek ooit.

Samenwerking scholen, de Bibliotheek en gemeente

Taalontwikkeling is de basis voor een optimale schoolcarrière en later een passende functie en rol in de maatschappij. Lezen in brede zin bevordert de taalontwikkeling en draagt bij aan het voorkomen en/of terugdringen van laaggeletterdheid. Peuterspeel-zalen, kinderopvangorganisaties, basisscholen en voortgezet onderwijsscholen zijn onder andere gericht op deze taalontwikkeling. De bibliotheek biedt hen ondersteuning daarbij, met name op het gebied van leesbevordering, leesplezier, ontwikkeling literaire competenties en mediawijsheid / informatievaardigheden. In opdracht van de Gemeente Someren werken de basisscholen en Bibliotheek Helmond-Peel aan het actieplan leesbevordering waarin (intensiever) samengewerkt wordt aan leesbevordering en leesplezier, zodat ieder kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.