Tentoonstelling Mantel der Liefde

4 juli 2018 t/m 30 oktober 2018 | Bibliotheek Helmond 2e Verdieping

Kosten: Gratis toegang

Begrip, aandacht, een hart onder de riem, mantelzorgers in het zonnetje. Dat beoogt de tentoonstelling Mantel der Liefde, die van 4 juli tot en met 30 oktober 2018 te zien is in Bibliotheek Helmond.

Aandacht voor mantelzorgers in tentoonstelling Mantel der Liefde

De foto’s zijn gemaakt door Ilse Wolf. Zij kwam op het idee voor de expositie door haar ouders: haar vader mist een arm, haar moeder helpt hem zoveel mogelijk. Ook in de tentoonstelling moeten bezoekers elkaar helpen, willen ze de foto’s kunnen zien. De een draait ze om, zodat de ander kan kijken.

Mantel der Liefde, laat twaalf lastige en vrolijke mantelzorgsituaties zien. Een hond als mantelzorger, een kleinzoon, partners en kinderen. Alle mensen die gefotografeerd zijn, zijn geïnterviewd door Carla van Gaalen. De interviews zijn onderdeel van de expositie. Merel van der Linden bedacht het concept en maakte het ontwerp waarin bezoekers elkaar helpen om de foto’s te zien.

16.000 mantelzorgers in Helmond
Het aantal mantelzorgers neemt steeds verder toe. Geschat wordt dat er in Helmond 16.000 mantelzorgers zijn. Vaak gaat het om zorg voor familieleden of andere naasten. Dat is emotioneel en fysiek zwaar. Daarbij hebben de meeste mantelzorgers een eigen gezinsleven, werk en/of school. Deze inwoners staan daarom vaak onder grote druk. Veel organisaties in Helmond en de gemeente doen er alles aan om mantelzorgers en mensen die hulp nodig hebben, zo goed mogelijk te ondersteunen.

Kinderen
Geschat wordt dat ongeveer 10% van de mantelzorgers jonger is dan 18 jaar. Deze kinderen hebben vaak moeite om de zorg met school te combineren, waardoor hun schoolprestaties verslechteren. De tentoonstelling heeft daarom extra aandacht voor deze jongeren door middel van een gratis educatieprogramma en een kijkwijzer voor het voortgezet onderwijs. Met dit programma kunnen scholen het mantelzorgen door kinderen bespreekbaar maken.

Meer informatie
Daarnaast vinden bezoekers bij de tentoonstelling allerlei informatie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning in Helmond. Organisaties en verenigingen die een informatieavond of ontmoeting voor lotgenoten willen houden in de expositieruimte, zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de Bibliotheek (Wilma Swinkels).
De Mantel der Liefde reist twee jaar door Nederland. Eerder stond deze in het station in Breda, in het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch en bij zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. De tentoonstelling in Helmond is tot stand gekomen door samenwerking tussen de organisatie van Mantel der Liefde, bibliotheek Helmond-Peel en gemeente Helmond.
Website: Mantel der Liefde

Mantel der Liefde: tot 30 oktober 2018, Bibliotheek Helmond-Peel (Watermolenwal 11).
Toegang gratis. Klik hier voor de openingstijden.