Expositie Beelden van Broer Nagel

6 januari 2020 t/m 13 maart 2020 | Bibliotheek Someren

De beeldhouwwerken van Broer Nagel zijn te zien in de Bibliotheek Someren van 6 januari t/m 13 maart 2020 tijdens de openingstijden.

Broer Nagel

Expositie Broer Nagel in Bibliotheek Someren

Broer Nagel is op 20 augustus 1940 geboren in Someren. Zijn inspiratie haalt Broer uit bestaande, unieke vorm van de steen. Hij laat zich als het ware leiden door de steen als hij deze verwerkt tot organische vormen. Voornamelijk afbeeldingen van mensen en dieren, zowel figuratief als abstract, maken deel uit van zijn werk. Sinds begin jaren 80 is Broer Nagel zich gaan toeleggen op het vervaardigen van beelden. Echter, alvorens hij lessen nam maakte deze autodidact al uit eigen beweging houtsnijwerken en sculpturen uit diverse materialen.

Vanaf 1987 deed hij bij Stichting Kunstzinnige Vormgeving in Eindhoven in enkele seizoenen kennis op van de basisprincipes van de plastische vormgeving.
Onder leiding van docent Gerard Engels werden vaardigheden op het gebied van modelboetseren
en houten sculpturen opgedaan. Daarbij werd veelal uitgegaan van natuurgetrouwe voorbeelden. Hierdoor ontstond er bij Broer een zekere voorliefde voor vormen die in eerste instantie zijn afgeleid van de natuur.

In de herfst van 1993 werd tijdens de tentoonstelling bij ‘Lux et Terra’ te Lierop zijn interesse voor beeldhouwwerken uit steen gewekt. Sinds die tijd heeft hij zijn idioom verder uitgebreid en werkt hij alleen nog maar met steen.
Hij volgde daarvoor diverse internationale beeldhouw-symposiums en workshops in ondermeer
Nederland, België en Frankrijk.

Zijn inspiratie haalt Broer uit bestaande, unieke vorm van de steen. Hij laat zich als het ware leiden door de steen als hij deze verwerkt tot organische vormen. Voornamelijk afbeeldingen van mensen en dieren, zowel figuratief als abstract, maken deel uit van zijn werk. Daarbij werkt hij graag met de uit België afkomstige steensoorten rouge royal, noir de Mazy en arduin. Maar ook de Italiaanse steensoorten carara marmer en serpentino, evenals de Franse kalkstenen zijn favoriet .

De beeldhouwwerken van Broer Nagel zijn onder andere geëxposeerd op de groepstentoonstellingen
‘Lux et Terra’ te Lierop, Lanart te Lichtaart (B.) individuele tentoonstelling in galerie Richel in Aardenburg, kasteel Coloma in St. Pieters-Leeuw (B.), gemeentehuis – Bibliotheek en gemeenschapshuis De Ruchte in Someren, het Natuurhistorisch Museum te Asten enz.