Opening laatste BoS in Helmond

Gepubliceerd op: 27 maart 2017 14:58

Op vrijdag 31 maart wordt de laatste Bibliotheek op School (BoS) op De Hilt in Helmond officieel geopend door burgemeester Blanksma. Dit is de 23e school in Helmond waar een Bieb op School is.

Feest op De Hilt

Veel scholen zijn enthousiast over de Bibliotheek op School. De boeken zijn zo dichter bij de leerlingen, er is een leesconsulent van de bibliotheek actief, en zo ontstaat er op scholen een nog rijkere leesomgeving.

De burgemeester arriveert om 11 uur in Blikkie de Voorleesbus bij De Hilt. Zij wordt op het schoolplein ontvangen door de leerlingen van de basisschool. Na een officieel woordje op het schoolplein zal zij een rondgang door de school maken. Zij zal zowel de BoS van de basisschool openen als de BoS van het Voortgezet Onderwijs.

Ondertussen wordt er overal op school voorgelezen door leerkrachten, bestuursleden van de school en bibliotheekmedewerkers. Om 12 uur is het officiële programma afgelopen. Op school gaat na de lunch het feest nog door, er worden die middag verfilmde boeken vertoond.

De Bibliotheek op School

Het bibliotheekwerk verandert ingrijpend. Een belangrijke verandering is de bijdrage die de bibliotheek levert aan leesbevordering en mediawijsheid op basisscholen. De bibliotheek introduceert een nieuwe educatieve aanpak: de Bibliotheek op school. Met deze aanpak kan iedere basisschool een volwaardige (digitale) schoolbibliotheek realiseren.
Het belang van lezen
Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Een goede taalbeheersing zorgt er voor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Zo kunnen kinderen beter meekomen in de (digitale) samenleving en daar heeft iedereen belang b
ij.