Mijlpaal voor Voorleesbus 'Blikkie'

Gepubliceerd op: 12 april 2017 11:00

Voorleesbus Blikkie

Vandaag bereikte Voorleesbus Blikkie een grote mijlpaal. Bij kindcentrum Mozaïek werd aan het 10.000ste kind voorgelezen. Reden voor feest. Blikkie is apetrots dat hij in drie jaar tijd zoveel kinderen een bijzondere voorleeservaring en veel plezier mocht geven.

Blikkie

Voorleesbus Blikkie

Blikkie is een oldtimer, speciaal omgebouwd om te kunnen voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar. Een geschenk van Bibliotheek Helmond-Peel aan Helmond bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bibliotheek. Voorlezen gebeurt in meerdere sessies van een half uur, aan gemiddeld 13 kinderen per keer. Het voorlezen en het chaufferen wordt gedaan door een vijftiental enthousiaste vrijwilligers.
Blikkie wordt ingezet op diverse locaties buiten de bibliotheek, binnen regio Helmond. Met name bij scholen voor primair onderwijs, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Maar ook bij speeltuinen, festivals en evenementen, daar waar veel kinderen worden bereikt.
Blikkie zorgt voor meer leesplezier, ondersteunt bij het verbeteren van taalvaardigheid en helpt ‘ontlezing’ en laaggeletterdheid tegengaan. Het biedt een opvallend en beeldbepalend voorbeeld van aandacht voor lezen. De reacties van de kinderen op Blikkie zijn altijd uitbundig, ontroerend en leerzaam. Blikkie zal ook de komende jaren blijvend worden ingezet.
Circa een op de tien Nederlanders is laaggeletterd. In Helmond zelfs 17%. Veel kinderen hebben bij binnenkomst op de basisschool een achterstand in hun woordenschat van 2.000 woorden. Met een kwartier (voor)lezen per dag leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar. Voorlezen is niet alleen leuk maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.
Burgemeester Elly Blanksma van Helmond en schrijver Jacques Vriens zijn ambassadeur van Blikkie de Voorleesbus. Blikkie heeft al meerdere prijzen gewonnen. In januari 2017 is project Blikkie verkozen tot eerste Parel in Route 2020 van VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Een landelijke erkenning.